Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διαβουλεύσεις σε χαμηλούς τόνους

Ενώ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη δικαιοδοσία και τη λειτουργία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πυκνώνουν οι ελληνοτουρκικές επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο

Το θέμα των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μέσω των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, απασχολεί πια αρμόδια κυβερνητικά και κομματικά όργανα, ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι επαφές Αθήνας και Αγκυρας σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, έστω κι αν η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να άρει τις απειλές πολέμου και να δηλώσει πως αποδέχεται το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο.

Χτες, υπήρξε μια μακρά συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, υπήρξε γενική συμφωνία των... παρισταμένων. Η συμφωνία, πράγματι, ήταν απόλυτη, καθώς απουσίαζε (σε προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ) ο υπουργός παιδείας, Γερ. Αρσένης, ο οποίος εμφανίζεται διστακτικός απέναντι στην τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η τακτική της Αθήνας, όπως τουλάχιστον αυτή περιγράφεται από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, αποσκοπεί να καταδείξει την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας. Το λιγότερο που αναμένει η Αθήνα από τη διαδικασία των επιτροπών, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, είναι να αποκαλυφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, ενώ το περισσότερο είναι η δημιουργία ενός νέου κλίματος σε ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες απόψεις και εκτιμήσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει θεαματικές εξελίξεις μέσα από αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει κανένα μήνυμα, που να αποδεικνύει ότι η Αγκυρα μεταβάλλει τις θέσεις της. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια διαδικασία κατά την οποία πιθανότατα η Αγκυρα θα επιχειρήσει να καταγράψει, για μια ακόμη φορά, τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό και, προκειμένου να διασκεδαστούν οι "αντιρρήσεις" όσων μέσα στο κυβερνών κόμμα ανησυχούν για τη ρυμούλκηση της Ελλάδας σε ένα διάλογο επί κυριαρχικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η όλη διαδικασία δεν είναι "διάλογος" ούτε δεσμευτική. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις χτεσινές περιγραφές του υπουργού Τύπου, η κυβέρνηση υιοθετεί την "προσέγγιση" Πάγκαλου για τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών. Δηλαδή, σε πρώτο στάδιο οι δύο ομάδες των εμπειρογνωμόνων θα συντάξουν - χωρίς να συνομιλήσουν μεταξύ τους - δύο κείμενα, στα οποία θα καταγραφούν οι απόψεις και οι θέσεις της κάθε πλευράς. Τα κείμενα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης μέσω της Ολλανδικής προεδρίας, η οποία θα επιχειρήσει να βρει κοινό έδαφος και να προκαλέσει συζήτηση υπό την αιγίδα της μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι "διευκρινίσεις", πάντως, του υπουργού Τύπου και οι μικρές προσδοκίες με τις οποίες εμφανίζεται να προσεγγίζει η Αθήνα τις διαδικασίες του διαλόγου, δε φαίνεται να είναι ικανές να απορροφήσουν τις "αντιδράσεις" εντός του κυβερνώντος κόμματος, ούτε πολύ περισσότερο να πείσουν πως η όλη διαδικασία οργανώνεται για την "ανταλλαγή απόψεων" επί τεχνικής φύσεως ζητημάτων. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν με νόημα διπλωματικές πηγές, πυκνώνουν "επικίνδυνα" οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο, όπως φαίνεται και από το νέο ραντεβού μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών Παπανδρέου και Οϊμέν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την ερχόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ