Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μνήμη των Ελλήνων του Μαουτχάουζεν

ΒΙΕΝΝΗ.-

Η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο εκεί ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα τιμηθεί αύριο, Κυριακή, σε τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν στην Ανω Αυστρία, από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της Εκκλησίας και μαζικών φορέων, καθώς και πλήθους Ελλήνων της ομογένειας από ολόκληρη την Αυστρία.

Στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού θα τελεστεί τρισάγιο, θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών και των ομογενειακών οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 5 Μάη 1945 από τα συμμαχικά στρατεύματα, ήρθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.

Μετά τον πόλεμο η αυστριακή κυβέρνηση μετέτρεψε τις παλιές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης (έξω από το ομώνυμο χωριό Μαουτχάουζεν στην Ανω Αυστρία, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης), σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος, όπου οι διάφορες χώρες της Ευρώπης, που θρήνησαν εκεί τα χιλιάδες θύματά τους, έστησαν μνημεία για τους νεκρούς τους. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της απελευθέρωσης, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν από την Αυστρία και το εξωτερικό στο Μαουτχάουζεν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ