Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Φθιώτιδα κινητοποιείται κατά του μαρασμού

Στάση εργασίας, κλείσιμο καταστημάτων και κατάληψη της Περιφέρειας την Παρασκευή. ΝΕ του ΚΚΕ: Σε παραγωγική συρρίκνωση έχει οδηγηθεί ο νομός

ΛΑΜΙΑ (ανταπόκριση).-

Παμφθιωτική κινητοποίηση κατά της παραγωγικής συρρίκνωσης και της ανεργίας, κατά του ξεκληρίσματος των αγροτών και της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συμβολική κατάληψη της έδρας της Περιφέρειας Στερεάς. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εργατικό Κέντρο και συμμετέχουν η Νομαρχία, ο Δήμος Λαμίας, ο Εμπορικός Σύλλογος, που αποφάσισε την ίδια ώρα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, και άλλοι φορείς.

Ηδη, στο Νομό έχουν κλείσει οκτώ επιχειρήσεις ("Βόμβυξ - Βομβυκρύλ" με 800 εργαζόμενους, "Ζορζέτ" με 120, ΔΑΚΑΡ με 80, "Τεξτίλια" με 60, "Χένινγκερ" με 130, "Σκαλιστήρης" με 170, "Ασπα Πλαστ" με 60 και ΠΕΤΚΟ με 30) και έχουν απολυθεί συνολικά 1.450 εργαζόμενοι, ενώ άλλες επιχειρήσεις (ΛΑΡΚΟ, "Σούλις", "Εριοϋφαντουργική", ΔΕΚΟ, "Ελαιουργική", εμπορικά) έχουν μειώσει κατά 2.530 τις θέσεις εργασίας. Στα δέκα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι πάνω από 4.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλιά τους.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, ενόψει της κινητοποίησης, η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ,"με το κλείσιμο των επιχειρήσεων ο νομός οδηγήθηκε στην παραγωγική συρρίκνωση, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία παραγωγική επένδυση. Οι επιχειρήσεις που ακόμα λειτουργούν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και αν δεν υπάρξουν αμέσως λύσεις, πολύ γρήγορα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο".

Αναφορικά με τις αιτίες και τους ενόχους των προβλημάτων, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Είναι η συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται στη χώρα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσαρμοσμένη στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου και όχι προς όφελος της χώρας και του λαού. Η ληστρική παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις σαν "καραμέλα" για να αποκρύψουν την υποταγή τους στα μεγάλα αφεντικά του πλούτου. Η ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου και η "ελεύθερη" αγορά που προβάλλουν σαν λύση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, η ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού και η έλλειψη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών όπως και η αδράνεια και συναίνεση της πλειοψηφίας των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος σ' αυτές τις πολιτικές συμπληρώνουν το παζλ των αιτίων και των ενόχων της υποβάθμισης του νομού".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του Περιφερειακού Ινστιτούτου Εργασίας, ο νομός είναι στη 16η θέση (σε σύνολο 51) όσον αφορά το ρυθμό μείωσης του εργατικού δυναμικού. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του νομού είναι σαφώς γερασμένος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Οι ηλικίες άνω των 45 ετών αποτελούν το 38,1% του εργατικού δυναμικού, έναντι του 31,76% πανελλαδικά. Υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων από 60.278 άτομα το '81, σε 57.035 το '91. Το ποσοστό ανεργίας από το 3,01% το '81 αυξάνεται σε 8,08% το '91 και σήμερα περισσότερο. Τέλος, σαν σημαντικότερο στοιχείο καταγράφεται ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της ανεργίας που για την περίοδο '81-'91 ξεπερνά το 10% (10,36% ακριβώς),δηλαδή είναι ο 10ος μεγαλύτερος μεταξύ των 51 νομών της χώρας. Το 74,49% των ανέργων είναι ηλικίας κάτω των 29 ετών και εξαιρετικά δυσμενής διαμορφώνεται η θέση των γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ