Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΥΝΤΙΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Πέραμα δεν ανέχεται άλλον εμπαιγμό

- H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση των μεγάλων και πολύμηνων αγώνων των ανέργων και εργατών της Ζώνης ανέλαβε, το Νοέμβρη του 1995, 26 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Τι έχει γίνει από τότε και ποιο ήταν, τελικά, το νόημα της προχτεσινής επίσκεψης τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης στο Πέραμα;

- Εχει προηγηθεί ένας μεγάλος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του λαού του Περάματος. Τα αιτήματα και οι στόχοι μας πρόβαλαν την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στήριξης της ναυπηγοεπισκευής, κόντρα στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωση του κλάδου. Η κυβέρνηση από το 1995 συγκρότησε ένα διυπουργικό όργανο και είχε αναλάβει - κάτω από την πίεση των αγώνων - τη δέσμευση για την υλοποίηση κάποιων μέτρων. Στα δύο χρόνια, που έχουμε διανύσει, ακόμα και αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε αντιμετωπίζονται εντελώς αποσπασματικά και χτες με την παρουσία τεσσάρων υπουργών στο Δήμο Περάματος, είδαμε ακόμα μια επανάληψη από πολλά "Θα". Αυτό προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των εκατοντάδων εργαζομένων κι ανέργων, που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο και που απέδειξαν ότι δεν ανέχονται πλέον άλλον εμπαιγμό, γιατί το "μαχαίρι" της ανεργίας έχει φτάσει στο κόκαλο.

- Τι προέκυψε απ' αυτή τη συνάντηση, ποια είναι, τελικά, η πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη;

- Εμείς σ' αυτή τη συγκέντρωση, τόσο τα εργατικά σωματεία, όσο και ο Δήμος Περάματος, μαζί και με τους άλλους μαζικούς φορείς, απορρίπτοντας τη γενικολογία και την υποσχεσιολογία της κυβέρνησης, ζητήσαμε τη λύση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ζώνη, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πιστεύουμε ότι για τη λύση αυτών των προβλημάτων απαιτείται: Ουσιαστική κάλυψη των ανέργων, με αλλαγή των προϋποθέσεων για την επιδότησή τους. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κλιμακωτά μέχρι τα 55. Εγκατάσταση κατάλληλων δεξαμενών, ώστε άμεσα να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, που φυσικά θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σαφείς δεσμεύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης και πολιτική παρέμβαση, ώστε το πιστωτικό σύστημα να στηρίξει τις κατασκευές, μετασκευές και επισκευές στη Ζώνη, όπως, εξάλλου, γίνεται σε μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη, με αποτέλεσμα να γίνονται παραγγελίες για την κατασκευή νέων πλοίων της ελληνικής ακτοπλοϊας στη Γερμανία, στη Νορβηγία και αλλού. Σ' αυτά τα ζητήματα που με ένταση και επιμονή θέσαμε, η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνήθηκε να δώσει λύσεις.

- Τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς από εδώ και στο εξής;

- Οι διοικήσεις των σωματείων σε άμεσο συντονισμό με όλους τους μαζικούς φορείς, θα προγραμματίσουν εκ νέου αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εφόσον έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση, δέσμια των κατευθύνσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η οποία οδηγείται σε συρρίκνωση και διάλυση. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, αλλά και ο λαός της περιοχής, καλούνται σε αγωνιστική συμμετοχή και αγωνιστική ετοιμότητα, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτές τις επιλογές και να επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων. Εχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι ξέρουμε πολύ καλά το δρόμο και της συσπείρωσης και του αγώνα. Οπως ξέρουμε ότι αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να επιβάλουμε λύσεις στα προβλήματα.

Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκο στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της Ζώνης (2002-03-16 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέους αγώνες (2001-01-24 00:00:00.0)
Στάση και πορεία αύριο (1997-05-14 00:00:00.0)
Συντονίζονται για τη σωτηρία της Ζώνης (1997-02-06 00:00:00.0)
Το Πέραμα παλεύει το "θεριό" της ανεργίας (1996-05-04 00:00:00.0)
Σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" λόγω ανεργίας (1996-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ