Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Το Πέραμα παλεύει το "θεριό" της ανεργίας

- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Πέραμα, δεδομένου ότι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οδηγείται καθημερινά σε συρρίκνωση;

- Η ανεργία στο Πέραμα δυστυχώς έχει φτάσει στο 25% και στους νέους στο 35%! Αυτή η ζοφερή κατάσταση οφείλεται στη συνεχή συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος. Βασική αιτία γι' αυτό είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στα ναυπηγεία. Εμείς πιστεύουμε ότι η ναυπηγοεπισκευή πρέπει και μπορεί να ζήσει. Είναι ανάγκη να αλλάξει αυτή η κυβερνητική πολιτική, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες που θα φέρουν δουλιά στη Ζώνη, να δοθεί κατεύθυνση για τους εφοπλιστές να κάνουν επισκευές στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτες οι δεσμεύσεις που δυστυχώς έχει δεχτεί η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να τις αλλάξει. Πρόκειται για δεσμεύσεις που οδηγούν στην καταστροφή της ναυπηγοεπισκευής. Συνέπεια αυτών των δεσμεύσεων είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο Πειραιάς έχει αποβιομηχανοποιηθεί.

- Ο δήμος σας μαζί με άλλους δήμους, με τα συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, προχωρά σε κινητοποιήσεις κατά της ανεργίας, με πρώτο βήμα το διήμερο δράσης 7 και 8 Μάη. Ποια είναι τα αιτήματα που προβάλλετε;

- Στο Πέραμα δεν υπάρχει άλλη τόσο σημαντική παραγωγική δραστηριότητα πέρα από τη ναυπηγοεπισκευή, με αποτέλεσμα άλλες παραγωγές όπως το εμπόριο και η οικοδομή, να φθίνουν συνεχώς. Εδώ και ένα χρόνο ο δήμος, οι επαγγελματίες της Ζώνης, τα συνδικάτα, οι φορείς της πόλης και οι γύρω δήμοι έχουμε κοινά αιτήματα και προχωράμε μαζί, καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει και τους γύρω δήμους. Τον προηγούμενο χρόνο όλοι μαζί κάναμε μεγάλες κινητοποιήσεις και κερδίσαμε τη λειτουργία της Ζώνης για 35 χρόνια και δεσμεύσεις - 26 σημεία- της κυβέρνησης. Τα αιτήματα που προβάλλουμε είναι να υλοποιηθούν με χρονοδιάγραμμα αυτά τα 26 σημεία στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και την αύξηση της απασχόλησης. Να χαρακτηρισθεί το Πέραμα σαν φθίνουσα βιομηχανική περιοχή και να παρθούν έκτακτα μέτρα. Πρέπει να γίνει ουσιαστική κάλυψη των ανέργων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Να γίνουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις δεξαμενισμού. Επιπλέον να γίνει ο δεύτερος δρόμος του Περάματος, να μετεγκατασταθούν οι δεξαμενές πετρελαίου από την περιοχή, να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής στην εκτός σχεδίου περιοχή. Τέλος, να διαμορφωθεί μια κλαδική ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική και να στηριχτεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

- Θα συνεχιστούν και με ποιες μορφές, οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης;

- Αυτή η προσπάθεια που γίνεται, είναι ένα νέο ξεκίνημα. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες της περιοχής και των γύρω δήμων να συμμετέχουν αποφασιστικά στη συγκέντρωση που θα γίνει στο δημαρχείο του Περάματος στις 7 του μήνα και στις 11 το πρωί και στη συνέχεια στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. Την επόμενη μέρα, 8 του μήνα, θα γίνει στις 10 το πρωί σύσκεψη φορέων στην οποία θα κληθούν και οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και να εξεταστεί η συνέχεια των διεκδικήσεων. Ενώ το βράδυ την ίδια μέρα θα κάνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πρόνοια. Εμείς μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους εμπόρους, τους μαθητές, τους βιοτέχνες και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ