Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΤΕ
Νέα μάχη στον "πόλεμο" για τις προμήθειες

Παράνομα έκρινε τα "ψηφιακά" το Ελεγκτικό Συνέδριο

Αλλη μια πράξη του σκληρού και ανελέητου πολέμου, που μαίνεται ανάμεσα στις εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων γύρω από τις προμήθειες της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, του ΟΤΕ, ξετυλίγεται μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο είναι άκυρος ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ύψους δαπάνης άνω των 40 δισ. δραχμών. Ο νέος αυτός γύρος, στη διαμάχη των μεγάλων συμφερόντων, φαίνεται ότι δε γίνεται μόνο για το παρελθόν, αλλά παράλληλα αποτελεί την αναγκαία "προθέρμανση" στην καινούρια "αναμέτρηση", που αφορά στα δύο εκατομμύρια ψηφιακές παροχές που θα προμηθευτεί ο ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια.

Η προϊστορία

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από το 1994: Εισαγγελική έρευνα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά πρώην υπουργού της ΝΔ (του Ανδρ. Ανδριανόπουλου), πόρισμα- "φωτιά" του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά, πολιτική παρέμβαση των Κ. Μητσοτάκη και Β. Μαγγίνα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, συμπληρωματική έρευνα από τον εισαγγελέα Εφετών, Λ. Καράμπελα, χωρίς όμως αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, έρευνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σύνταξη δεύτερου πορίσματος, που κρίνει παράνομη την αγορά των ψηφιακών... Ο προκαταρκτικός αυτός κύκλος αναμένεται να κλείσει μέσα στην επόμενη βδομάδα, με την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη, θα ανοίξει νέος δικαστικός (πιθανώς και πολιτικός) κύκλος με την έναρξη της κύριας ανακριτικής διαδικασίας.

Αξιοσημείωτη, από τη μέχρι σήμερα δικαστική πορεία της υπόθεσης, είναι η σύγκρουση στις 28 - 6 - 95 του εισαγγελέα Γ. Ζορμπά με τον τότε προϊστάμενό του Χριστόφ. Τζαννακάκη, που συνταξιοδοτήθηκε δυο μέρες αργότερα. Ο Γ. Ζορμπάς μόλις είχε ολοκληρώσει μια εξάμηνη έρευνα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων εκ μέρους διοικητικών παραγόντων και διευθυντικών στελεχών του ΟΤΕ. Οι πράξεις αυτές, κατά τη γνώμη του, συνιστούσαν κακουργηματική απάτη, παράβαση καθήκοντος, παράνομη δωροδοκία - δωροληψία και απιστία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, όμως, χαρακτήρισε πρόωρα αυτά τα συμπεράσματα και διέταξε συμπληρωματική έρευνα, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα, Λ. Καράμπελα. Αιτιολόγησε δε την ενέργειά του από το γεγονός ότι η έκθεση Ζορμπά διέρρευσε σε δυο εφημερίδες και ότι παρενέβησαν υπέρ αυτής πολιτικοί παράγοντες (Μητσοτάκης - Μαγγίνας).

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι, παρά τη συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών, Λ. Καράμπελας, δεν κατέληξε στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών (όπως ο προκάτοχός του Γ. Ζορμπάς). Προφανώς, γι' αυτό το λόγο η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να γίνει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 28 - 9 - 95 ανατέθηκε, πράγματι, με κοινή υπουργική απόφαση η διενέργεια ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και συστάθηκε ειδική επιτροπή από τον αντιπρόεδρό του, Στ. Μαρινόπουλο, τον σύμβουλο Γ. Κούρτη και τον πάρεδρο Ι. Κωστόπουλο, για την κατάρτιση πορίσματος. Το πόρισμα, που συντάχθηκε και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Εισαγγελία Εφετών και στα υπουργεία Προεδρίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, κρίνει ότι η ανάθεση των προμηθειών στις παραπάνω εταιρίες "δεν ήταν σύμφωνη με τον Εσωτερικό Κανονισμό Προμηθειών (ΕΚΠ) του ΟΤΕ και τη διακήρυξη του διαγωνισμού".

Το πόρισμα

Το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζει "άκυρο" το διαγωνισμό, επειδή, όπως αναφέρει: Δε δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο η αναβολή του πρώτου διαγωνισμού και η προκήρυξη νέου, οι δυο εταιρίες μείωσαν το ποσοστό των εκπτώσεων της αρχικής τους προσφοράς, η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε σε δυο στάδια και όχι σε ένα, όπως προβλέπεται. Επίσης, δεν παρέθεσαν οι εταιρίες τους κυριότερους πελάτες τους και, όσον αφορά μόνο τη "Ζήμενς", η προσφορά της για την τεχνική υποστήριξη δεν περιείχε χρέωση (τιμή). "Επομένως - καταλήγει το πόρισμα - οι προσφορές των εν λόγω οίκων, ασχέτως του τελικά επιτευχθέντος οικονομικού αποτελέσματος του διαγωνισμού, έπρεπε να απορριφθούν χωρίς να αξιολογηθούν με το άνοιγμα και τον έλεγχο του δεύτερου φακέλου αυτών. Συνεπώς, παρέλκει η έρευνα του εάν οι προσφορές των οίκων αυτών ήταν ή όχι οι συμφερότερες".

Η κυβέρνηση... αθωώνει

Με χαρακτηριστική άνεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας έσπευσε χτες στην αίθουσα Τύπου να πάρει θέση στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Οταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το πόρισμα για τα ψηφιακά τηλέφωνα, απάντησε ότι σε αυτό "δε γίνεται αναφορά σε παρανομίες ή παρατυπίες τέτοιες, οι οποίες αλλοίωσαν το χαρακτήρα του διαγωνισμού".Θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι κρατάει και κάποια απόσταση από την υπόθεση, έσπευσε να πει ότι η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί προσωπική θέση, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθημερινή ενημέρωση εκφράζει, όπως είναι αυτονόητο, τις κυβερνητικές θέσεις για κάθε θέμα και όχι φυσικά την προσωπική του άποψη.

Σιωπή όμως τήρησε από την πλευρά της και η ΝΔ, η οποία απλώς δήλωνε ότι το κόμμα δε σχολιάζει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ενώ από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα είχε καταγγείλει ότι η υπόθεση των ψηφιακών παροχών έριξε την κυβέρνησή του, τονιζόταν απλώς ότι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευθεία αντιπαράθεση Αλογοσκούφη - Ζορμπά (2008-07-24 00:00:00.0)
Στον Κολιοκώστα ξανά το πόρισμα Ζορμπά (2007-09-01 00:00:00.0)
Διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας (2007-08-24 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη στον Κόκκαλη (1996-07-04 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης (1996-05-28 00:00:00.0)
Συγκαλείται την Πέμπτη η Ολομέλεια Εφετών (1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ