Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ
Είμαστε αισιόδοξοι

Πλούσιος προβληματισμός και ζωηρή συζήτηση αναπτύχθηκαν στη Συνδιάσκεψη της Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ. Οι γνώμες που ακούστηκαν, όπως υπογραμμίστηκε, σκοπό είχαν να συμβάλουν στις κατά το δυνατόν καλύτερες αποφάσεις που θα ληφθούν από το Συνέδριο. Παρουσιάζοντας τα καθήκοντα που μπαίνουν στα μέλη του Κόμματος, ο γραμματέας της Αχτίδας, Κ. Κασιδόκωστας,τόνισε ότι το πρώτο είναι η άνοδος του ιδεολογικού επιπέδου των μελών και των στελεχών, ώστε η δουλιά τους να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Σαν δεύτερο καθήκον, σημείωσε, μπαίνει η στρατολόγηση νέων μελών. Στη συνέχεια ο γραμματέας της Νοτιοανατολικής Αχτίδας αναφέρθηκε τους άμεσους στόχους της Οργάνωσης. Σαν τέτοιους σημείωσε:

- Την προπαγάνδιση και εκλαϊκευση των ντοκουμέντων του Κόμματος.

- Την επιτυχία του Δεκαήμερου Ειρήνης και τη συμμετοχή των κομμουνιστών στις εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της περιοχής.

- Την ένταση των προσπαθειών συγκέντρωσης υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

- Και βέβαια, την ολοκλήρωση της επιτυχούς πορείας της Οικονομικής Εξόρμησης για το 15ο Συνέδριο.

"Είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το 15ο Συνέδριο να βάλει τη σφραγίδα του για μία νέα εποχή πάλης", τόνισε ο Κ. Κασιδόκωστας.

Ανεξάρτητα από επιμέρους προσεγγίσεις, κυριάρχησε η θέληση για το ολόπλευρο δυνάμωμα της Κομματικής Οργάνωσης. Από τον πλούτο των απόψεων και των προτάσεων που έγιναν κατά τις ομιλίες των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης, να σημειώσουμε ένα μικρό μόνο δείγμα:

  • Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για το 15ο Συνέδριο είναι η απάντηση των μελών και φίλων του ΚΚΕ στον έλεγχο που επιχειρείται να γίνει στο Κόμμα μέσω του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων.
  • Οι καλύτερες στρατολογίες είναι αυτές που γίνονται μέσα από τους αγώνες.
  • Η αιχμή του δόρατος κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι το κίνημα ειρήνης, που θα συμβάλει στη δημιουργία του μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.
  • Οι όποιες αδυναμίες δε βγάζουν από τους αγώνες το ΚΚΕ, που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.
  • Αυτό που πέτυχαν οι Ελληνες κομμουνιστές μετά το 1991 ήταν μεγάλη υπόθεση και τιμή όλων.
  • Είναι θετικό το ότι ο κόσμος θεωρεί τους κομμουνιστές σαν κάτι διαφορετικό.
  • Κάθε κομμουνιστής να γίνει πόλος έλξης ενός μικρού μετώπου πάλης στον τόπο δουλιάς και στον τόπο κατοικίας του.
  • Οι δρόμοι που ανοίγονται είναι δύο: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Καλαματιανό,μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΚΟΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι γνώμες που ακούγονται θα συμβάλουν στη βελτίωση των ντοκουμέντων του 15ου Συνεδρίου. Χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας ζωηρή, η οποία εξέφρασε γόνιμο προβληματισμό και θετικές προτάσεις για την πορεία του κινήματος και του Κόμματος. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εσωκομματική δημοκρατία και πως παράλληλα με τη συλλογική προσπάθεια ανάπτυξής της θα πρέπει να αναπτυχθεί και η συνειδητή επαναστατική πειθαρχία από όλους και για όλες τις αποφάσεις. Αναφερόμενος εξάλλου στο αντιιμπεριαλιστικό -αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, σημείωσε ότι η δημιουργία του δεν είναι νομοτέλεια και πρόσθεσε ότι συζητώντας για το Πρόγραμμα του Κόμματος πρέπει να καθοριστεί και ο πιο πρόσφορος τρόπος για τη συγκέντρωση δυνάμεων που θα πάει στο σοσιαλισμό. "Δεν πρέπει, με αφορμή παραλείψεις και σοβαρά κενά ακόμα και λάθη, να οδηγούμαστε στην απόρριψη βασικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα της πολιτικής των συμμαχιών", σημείωσε. Ακολούθως είπε ότι οι συσχετισμοί στο ίδιο το μέτωπο θα είναι το κριτήριο για τον προσανατολισμό και τη δράση του. Καταλήγοντας τόνισε ότι εγγύηση για να πάμε μπροστά είναι το ΚΚΕ να μη σταματήσει ούτε μία στιγμή την οργανωτική και πολιτική του αυτοτέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ