Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Με αφορμή την Πρωτομαγιά

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη που μας πέρασε είναι μια καλή αφορμή να υπενθυμίσουμε ορισμένα αυτονόητα πράγματα που "ξεχνιούνται" από τους απανταχού ντελάληδες του νεοφιλελευθερισμού (γαλάζιας και πράσινης απόχρωσης). Τέσσερα χρόνια πριν το 2000 το αίτημα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και υπεράσπιση του δικαιώματος για δουλιά παραμένουν πάντα επίκαιρα. Και δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης από τη μια και των καπιταλιστών από την άλλη εξακολουθεί να υφίσταται. Και μάλιστα με βαρβαρότερες μορφές, από τη στιγμή που οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής με όπλο την τεχνολογία μπορούν και εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και εξωθώντας στη φτώχεια το 1/3 και προσεχώς τα 2/3 της κοινωνίας. Ο διεθνής καταμερισμός εργασίας, ο τρόπος συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, οι ενώσεις κρατών του πλούσιου βορρά κτλ. οξύνουν καθημερινά τα προβλήματα. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όσοεξακολουθεί να εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος τύπος ανάπτυξης που ως μοναδικό κριτήριο έχει το κέρδος. Το αίτημα του σοσιαλισμού παραμένει πάντα επίκαιρο.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εργατικά ατυχήματα

Κάθε χρόνο σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σημειώνονται 120 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα που μεταφράζονται σε 200.000 θανάτους. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης εκτίθεται σε επαγγελματικούς κινδύνους της μιας ή της άλλης μορφής. Οσο για τη χώρα μας υπάρχει εκτίμηση, ότι η δαπάνη από τα εργατικά ατυχήματα ξεπερνά τα 20 δισ. δρχ. το χρόνο.

Υπερωρίες

Δεν είναι λίγα τα συνδικάτα που θέτουν το πρόβλημα των υποχρεωτικών υπερωριών από τους εργοδότες. Αφαιρεί από κάποιους άλλους το δικαίωμα στην εργασία και παράλληλα εντατικοποιεί τους ρυθμούς δουλιάς αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι υπάρχουσες υπερωρίες αντιστοιχούν σε 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Περικοπές

Στην ίδια χώρα η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την περικοπή 15 δισ. κορονών, στα πλαίσια του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό θα εξοικονομηθεί με περικοπή των επιδομάτων πατρότητας και μητρότητας, μεμείωση των επιδομάτων στέγασης των ηλικιωμένων, και με τη δραματική μείωση των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και η κυβέρνηση αυτή δηλώνει θιασώτης του "δημοκρατικού σοσιαλισμού".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Διακίνηση αγαθών και η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Γ. Βλάχου εκδ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Αν και οι ωκεανοί αποτελούν τα 7/10 της επιφάνειας του πλανήτη, αυτό με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να εκληφθεί, ότι έχουν απεριόριστα περιθώρια, όσον αφορά τη ρύπανση που μπορούν να δεχτούν. Μια άποψη που ήταν διαδιδόμενη μέχρι πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα πριν υπάρξει το επεισόδιο EXXON VALDEZ στην Αλάσκα και ο πόλεμος στον Περσικό. Η θαλάσσια ρύπανση εξακολουθεί να αυξάνεται, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Β. Μεταξάς στον πρόλογό του και η διαχείριση στο συγκεκριμένο τομέα κρίνεται απαραίτητη. Ο συγγραφέας εξετάζει με συστηματικό τρόπο τη ρύπανση της θάλασσας από τα εμπορικά πλοία, το υφιστάμενο διεθνές καθεστώς, το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και κλείνει την εργασία του με τη ρύπανση από επικίνδυνα φορτία. Πίνακες, διαγράμματα και χάρτες υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πλήρη παρουσίαση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο, αν και εξειδικευμένο μέσα σε λίγα χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ