Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Με τη βούλα η "προίκα" στον... τέως

Μια τεράστια "προίκα" απέδωσε ο Αρειος Πάγος στον "Κοκό" και τώρα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ίδια υπόθεση. Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όπου με ψήφους 25 υπέρ και 15 κατά κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 2215/94 με τον οποίο δημεύτηκε η βασιλική περιουσία.

Ο Αρειος Πάγος στην ουσία είναι αντίθετος με τις δηλώσεις συνταγματολόγων οι οποίοι επισήμαναν ότι με το δημοψήφισμα του 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος κρίθηκε και η λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα αφορούσε αποκλειστικά τη μορφή του πολιτεύματος και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιδράσει σε θέματα σχέσεων αστικού δικαίου της τέως βασιλικής οικογένειας.

Επίσης, επισημαίνεται ότι εφόσον "δεν επακολούθησε πολιτειακή πράξη συντακτικού χαρακτήρα, η οποία να ρυθμίζει το θέμα, οι σχέσεις αυτές - και ιδίως τα ζητήματα ιδιοκτησίας - εξακολουθούν να διέπονται από τις συνταγματικές και άλλες διατάξεις που ισχύουν για όλους".

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι με τη μεταπολίτευση καταργήθηκε το νομοθετικό διάταγμα 225/73 με το οποίο είχε δημευτεί η βασιλική περιουσία. Αξίζει να επισημανθεί ότι έφτασε σ' αυτή την απόφαση, παρόλο που η συντακτική πράξη 5/7-8-74 είχε ορίσει διαχειριστές της περιουσίας μέχρι τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν η τότε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θεωρούσε ότι η περιουσία ήταν του τέως, θα την είχε επιστρέψει και δε θα έβαζε διαχειριστές.

Βλέπουμε, δηλαδή ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει πλήρως τις θέσεις του Γλύξμπουργκ και δε λαμβάνει υπόψη αυτό που επισημάνθηκε από συνταγματολόγους, ότι η βασιλική περιουσία πρέπει να ακολουθεί την πορεία του πολιτεύματος.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εκκρεμεί η ίδια υπόθεση. Σε περίπτωση που από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εκδοθεί αντίθετη απόφαση από αυτή του Αρείου Πάγου, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να λύσει τη δικαστική διχογνωμία και θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα της βασιλικής περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ