Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γέφυρες συνεννόησης και φιλίας οι μειονότητες

Με τσιμέντο και μπετόν δεν αναπτύσσεται ούτε η Ελλάδα ούτε η Θράκη, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρέμβασή της κατά την παρουσίαση των Θέσεων του ΚΚΕ για τη μουσουλμανική μειονότητα

"Η ειρηνική και ομαλή συμβίωση στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με γενικές επικλήσεις και διακηρύξεις γενικού, αφηρημένου ανθρωπιστικού και πατριωτικού χαρακτήρα, όταν στην Ελλάδα η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική προπαγανδίζει τις αξίες της νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, τον παράδεισο της οικονομίας της αγοράς, το λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμό, την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, τα ιερά δικαιώματα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Οταν η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, έστω δειλά, καλλιεργεί την εντύπωση ότι ένας πολιτισμός είναι ανώτερος ενός άλλου, μια θρησκεία ανώτερη μιας άλλης. Οταν η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική θεωρεί διεθνή κοινότητα το ΝΑΤΟ, και τον ΟΗΕ, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι παγιδευμένος στις ΗΠΑ και στις άλλες επεκτατικές καπιταλιστικές χώρες".Αυτές τις απλές αλήθειες τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρέμβασή της κατά την παρουσίαση των Θέσεων του ΚΚΕ για τη μειονότητα, η οποία έγινε χτες βράδυ στον κινηματογράφο ΡΕΞ, στην Κομοτηνή. Παραθέτουμε παρακάτω βασικά αποσπάσματα από αυτήν την παρέμβαση:

Γέφυρα φιλίας

"Το ΚΚΕ ξεκινά από την παραδοχή ότι η κατάσταση, που διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή και σεβαστή", σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. "Υπογραμμίζουμε ότι οι μειονότητες στα Βαλκάνια, και γενικότερα, πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

Καταγγέλλουμε την ηγεσία των ΗΠΑ που υποκριτικά αναγορεύει τον εαυτό της σε παγκόσμιο κριτή και δικαστή της θέσης των μειονοτήτων, με κύριο στόχο να νομιμοποιήσει την ανοιχτή επέμβασή της σε περιοχές στρατηγικής σημασίας.Η πρόσφατη συζήτηση σε μια υποεπιτροπή του Κογκρέσου για τη θέση της μειονότητας στη Θράκη - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα - είχε ως στόχο τον ανοιχτό εκβιασμό για τη διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τρόπο όμως που δε θα οδηγήσει σε καμία διευθέτηση. Αντίθετα, ενδιαφέρεται μόνο για ένα ζήτημα: Να διευθετήσει τα δικά της συμφέροντα, να αποκτήσουν νέους πόντους κυριαρχίας στην περιοχή του Αιγαίου και γενικότερα.

Καταγγέλλουμε την ηγεσία της Τουρκίας η οποία υποκριτικά εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκει και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στα σοβινιστικά σχέδιά της".

Δε σιωπήσαμε

"Το Κόμμα μας ουδέποτε σιώπησε για τα προβλήματα της Θράκης και για τα ιδιαίτερα προβλήματα της μειονότητας", δήλωσε με έμφαση η ομιλήτρια. "Εδώ και πολλά χρόνια τοποθετήθηκε ανοιχτά εντός και εκτός Βουλής. Δε συνηγορήσαμε στις υποδείξεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, στο όνομα του τουρκικού σοβινισμού, ήθελαν άκρα του τάφου σιωπή για τα προβλήματα της μειονότητας.

Ο,τι είπαμε και ό,τι λέμε μέχρι σήμερα δεν μπορεί ούτε να παρεξηγηθούν, ούτε να αξιοποιηθούν από τους σοβινιστές εντός και εκτός Ελλάδας. Εμείς, πάντα και τώρα, διακηρύσσουμε ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες υπήκοοι και ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο και αδιαίρετο τμήμα με την εργατική τάξη, την αγροτιά και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού.Πάντα και σήμερα τους λέμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν στις αγωνιστικές οργανώσεις της χώρας μας, και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους από την ελληνική κυβέρνηση. Οπως, άλλωστε, πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Δεν ανεχθήκαμε ποτέ, ούτε και ανεχόμαστε, τις παραινέσεις να μιλάμε με χαμηλούς τόνους για τα προβλήματα της μειονότητας, στα μουλωχτά, μπας και παρεξηγηθούμε.

Αυτό που πάντα εμείς λέγαμε, σήμερα, έχει γίνει κοινή πεποίθηση, λέγεται τόσο από πολιτικούς παράγοντες όσο και από δημοσιογράφους που καμία σχέση δεν έχουν με το δικό μας πολιτικό χώρο. Οτι, δηλαδή, οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολούθησαν μια λαθεμένη πολιτική απέναντι στη μειονότητα της Θράκης, που οδήγησε ένα τμήμα της να αισθάνεται πιο κοντά στη γειτονική χώρα και να γίνεται θύμα του τουρκικού προξενείου, χωρίς, βεβαίως, να λύνει ούτε ένα από τα προβλήματά της".

Επικίνδυνη λογική

"Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λογική που κυβερνητικά στελέχη αλλά και των άλλων κομμάτων αναπτύσσουν σε παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ και η οποία εκφράζει τους γενικότερους προσανατολισμούς των κομμάτων τους.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επικίνδυνης λογικής: Η σύγκριση των ρυθμών αύξησης των Ελλήνων Χριστιανών, όπως λέγεται, και των Ελλήνων Μουσουλμάνων, το γνωστό δημογραφικό ζήτημα. Τις συγκρίσεις με τον αριθμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Οχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα στάσης της ηγεσίας της Τουρκίας απέναντι στον ελληνικό πληθυσμό, βεβαίως υπάρχει, και ως ένα σημείο αποτελεί επιχείρημα. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι και δικαιολογία για το γεγονός ότι η μειονότητα - παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν μετά το 1991 με την κατάργηση των διακρίσεων στις οικοδομικές άδειες, τις αγοραπωλησίες - παραμένει στο περιθώριο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Βεβαίως, θα μου πείτε ότι το πρόβλημα είναι συνολικό, αφορά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υποφέρει σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων. Συμφωνούμε. Ομως, είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι αν, ας υποθέσουμε, επιλυθεί το γενικό αναπτυξιακό πρόβλημα αυτόματα η μειονότητα θα ενταχθεί με όρους ισοτιμίας και ισοπολιτείας".

Χρειάζονται γενικά και ειδικά μέτρα

"Η διεθνής πείρα δείχνει ότι μια μειονότητα, ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρίσκεται, δε γίνεται αυτόματα ισότιμη μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα", τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ. "Χρειάζονται και ειδικά μέτρα, ειδικές πολιτικές για να αισθανθεί πλήρως ισότιμη, όταν, μάλιστα, ορισμένες διακρίσεις δεν είναι πολλά χρόνια που έχουν καταργηθεί.Οταν η μειονότητα έχει γίνει στόχος παρεμβάσεων από κέντρα μέσα και έξω από την Ελλάδα. Τέτοιο πνεύμα στην ελληνική κυβέρνηση δε διαβλέπουμε, έξω από τη λογική ότι η ανάπτυξη της περιοχής όπου υποτίθεται θα γίνει, θα λύσει αυτόματα και ό,τι προβλήματα περιθωριοποίησης υπάρχουν στο χώρο της μειονότητας.

Ακόμα και στην ΕΣΣΔ, όπου είχε λυθεί βασικά το εθνικό πρόβλημα, υπήρξαν πλευρές δεύτερης, ίσως, σημασίας που όμως σε μια κρίσιμη στιγμή έβγαιναν στην επιφάνεια και δημιουργούσαν προβλήματα.

Δε συμμεριζόμαστε τοποθετήσεις που γίνονται για ενσωμάτωση, όταν αυτές δε διασαφηνίζουν ότι άλλο πράγμα ενσωμάτωση ως Ελληνες και Ελληνίδες πολίτες, και άλλο πράγμα είναι το δικαίωμα να διατηρείται η γλώσσα ή γλωσσικά ιδιώματα, θρησκευτικές αντιλήψεις και παραδόσεις.

Αρα χρειάζονται και γενικά και ειδικά μέτρα που διευκολύνουν την εξομάλυνση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν χωρίς ισοπεδωτικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις".

Το ανάλογο πολιτικό κλίμα

"Η τοπική οργάνωση με βάση και τις γενικότερες θέσεις του Κόμματός μας προβάλλει αυτά τα μέτρα, δηλαδή την εκπαίδευση στη μειονότητα, τα μέτρα για τα βακούφια, την αντιμετώπιση του προβλήματος της ιθαγένειας και την εκλογή του μουφτή", ανέφερε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα. "Και αυτά πάλι τα μέτρα, όπως δηλώνει η τοπική οργάνωση, δε φτάνουν. Χρειάζεται και το ανάλογο πολιτικό και πολιτιστικό κλίμα που θα διευκολύνει την ειρηνική και ομαλή συμβίωση στην περιοχή.

Η ειρηνική και ομαλή συμβίωση στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με γενικές επικλήσεις και διακηρύξεις, γενικού, αφηρημένου ανθρωπιστικού και πατριωτικού χαρακτήρα, όταν στην Ελλάδα η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική προπαγανδίζει τις αξίες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, τον παράδεισο της οικονομίας της αγοράς, το λεγόμενη ελεύθερο ανταγωνισμό, την ελευθερία δράσης των κεφαλαίων, τα ιερά δικαιώματα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Οταν η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, έστω δειλά, καλλιεργεί την εντύπωση ότι ένας πολιτισμός είναι ανώτερος ενός άλλου, μια θρησκεία ανώτερη μιας άλλης. Οταν η κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική θεωρεί διεθνή κοινότητα το ΝΑΤΟ, και τον ΟΗΕ που όλοι γνωρίζουμε όυι είναι παγιδευμένος στις ΗΠΑ και στις άλλες επεκτατικές καπιταλιστικές χώρες".

Η ανάπτυξη της περιοχής

"Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, κ. Σημίτη. Για πολλοστή φορά εξαγγέλλονται έργα και πάλι έργα σαν απάντηση στα προβλήματα της Θράκης. Δε θα επικαλεστούμε το επιχείρημα ότι έχουμε βαρεθεί να ακούμε εξαγγελίες και παχιά λόγια", υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Αμφισβητούμε αυτά καθεαυτά τα έργα που εξαγγέλλονται. Ας μην έχουμε αυταπάτες, ότι μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, όταν στην Ελλάδα η όποια ανάπτυξη γίνεται δεν είναι προς όφελος του λαού, αλλά υπέρ των λίγων και των κερδών τους. Δεν μπορεί η Θράκη να γίνει όαση σήμερα στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη, πάλι, χωρίς στήριξη της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της παραγωγικής βάσης της χώρας (βιομηχανική, βιοτεχνική) επίσης δεν μπορεί να υπάρξει. Με τσιμέντο και μπετόν δεν αναπτύσσεται ούτε η Ελλάδα ούτε η Θράκη.

Εξαγγέλλονται επενδύσεις. Το θέμα όμως είναι για ποιο σκοπό και ποιος θα κερδίσει από αυτές τις επενδύσεις. Οι καπιταλιστές, οι ιδιώτες επενδύουν με κριτήριο το δικό τους κέρδος, χωρίς προοπτική και χωρίς βεβαίως να ενδιαφέρονται για το καλό των πολλών. Αν τέτοιες επενδύσεις γίνουν στη Θράκη - και τέτοιες θα γίνουν - τότε είναι βέβαιο ότι στις πλάτες του θρακιώτικου λαού, που διψά για δουλιά, θα πλουτίσουν ορισμένοι.Οσο για θέσεις εργασίας, κάνουμε την πρόβλεψη, αν δημιουργηθούν θα είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ η ανεργία γενικά θα αυξάνεται, από τις συνέπειες της γενικής πολιτικής.

Το ΚΚΕ έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα με τις θέσεις του για το 15ο Συνέδριο συνολική πολιτική που περιέχει αναπτυξιακούς στόχους και διεκδικήσεις.

Η φερεγγυότητα της πρότασης του ΚΚΕ βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

α. Στο γεγονός ότι η πρότασή του έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που ευθύνεται για την κρίση και την ανεργία, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Στο γεγονός ότι αντιπαρατίθεται στο γνωστό μοντέλο της ΕΕ, που εχθρεύεται τα λαϊκά στρώματα με τα προγράμματα σύγκλισης κτλ.

β. Στο γεγονός ότι ανατίθεται στο λαό και στο λαϊκό κίνημα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και όχι στα κόμματα και στις κυβερνήσεις που τον κοροϊδεύουν χρόνια και χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ