Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κίνδυνο η κοινωνική ασφάλιση

Εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Μετά το '98 οι αλλαγές... υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Κατάργηση των νόμων της ΝΔ... ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ! Μέτρα στήριξης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης πρότεινε ο γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ

Με τη... διαβεβαίωση ότι "δε θα γίνει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα στο διάστημα 1997 -98", επιχείρησε να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε προχτές το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπακιρτζής,μέλος της ΚΕ. Ο ίδιος, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ισχυρίστηκε ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του "κοινωνικού διαλόγου" που αρχίζει στις 14 του μήνα, αλλά θα συζητηθεί "σε άλλη φάση που οι συνθήκες θα είναι πιο ώριμες". Προς το παρόν, όπως είπε, θα προωθηθούν ενοποιήσεις ταμείων, όπως στις τράπεζες.

Η παρέμβαση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος που συνοδεύτηκε με... απειλές ότι θα μιλήσει για το... '89 (!), ξεσήκωσε τις έντονες αντιδράσεις των παραβρισκόμενων εργαζόμενων και συνταξιούχων, που διαμαρτύρονταν για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος,σε μια επίδειξη δημοκοπίας και υποκρισίας, ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί - όπως είπε - "ο στόχος τους έχει από καιρό εκπληρωθεί".

Παίρνοντας το λόγο ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, έκανε αναφορά στην άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Κατακτήσεις που, όπως τόνισε, κερδήθηκαν με αίμα και θυσίες πολλών ετών και που σήμερα, με τις οδηγίες της ΕΕ και των πολυεθνικών, η κυβέρνηση θέτει σε αμφισβήτηση. Για το μοίρασμα των ευθυνών - υπογράμμισε - η κυβέρνηση κάνει συνένοχες και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, σέρνοντάς τες στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Ο Σ. Κωτσαντής αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, εάν θέλει να "σώσει" την κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή: Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική. Χρηματοδότησή της από εργαζόμενους, εργοδοσία και κράτος, 2/9, 4/9 και 3/9 αντίστοιχα. Αμεση κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Ομαδοποίηση ορισμένων ταμείων, μόνο αν το ζητήσουν οι εργαζόμενοι. Αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων, με πλειοψηφική συμμετοχή των εργαζομένων στη διαχείριση των οικονομικών και όχι να ορίζονται υπάλληλοι του κράτους κλπ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, κ. Παπασίμος,χαρακτήρισε "παγίδα" τον "κοινωνικό διάλογο", που - όπως σημείωσε - στόχο έχει να πάρει πίσω κεκτημένα της εργατικής τάξης και παραπέρα την κατάργηση του συνδικαλισμού. Στις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Στ. Λεουτσάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ