Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ερήμωση καλπάζει

Συζήτηση με τον νομάρχη Αντ. Πέτσα

Μπορεί το οικιστικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων να έχει προχωρήσει σε γενικές γραμμές, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα του νομάρχη Γρεβενών Αντώνη Πέτσα.

Συγκεκριμένα ο Αντ. Πέτσας τόνισε ότι "το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που προχώρησε στην περιοχή μετά το σεισμό, με την κατασκευή δρόμων, αρδευτικών έργων, την αξιοποίηση της ορεινής περιοχής και τις κοινωνικές υποδομές, σίγουρα λύνει κάποια προβλήματα και δίνει αναπτυξιακές προοπτικές. Αλλά οι υποδομές μόνες τους δε λύνουν το αναπτυξιακό πρόβλημα". Ο Αντ. Πέτσας επισήμανε ότι "σε ένα νομό αγροτικό χρειάζονται και άλλα πράγματα. Πρώτα και κύρια χρειάζεται πολιτική βούληση, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι αγρότες. Η πολιτική των ποσοστώσεων στη γεωργία και η έλλειψη ουσιαστικών επιδοτήσεων στη γεωργία και την κτηνοτροφία δε δίνει προοπτικές στους κατοίκους του νομού". Η κυβέρνηση, τόνισε ο νομάρχης, μετά το σεισμό είχε υποσχεθεί ότι θα εντάξει το νομό στα προγράμματα των ζωνών. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Η ερήμωση του τόπου προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κινήτρων 4ης ζώνης και ένταξη με παροχή κινήτρων 4ης ζώνης και Θράκης για το Νομό Γρεβενών.

Σε ό,τι αφορά την οικιστική αποκατάσταση ο Αντ. Πέτσας υπογράμμισε ότι "σε γενικές γραμμές πάει καλά, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα. Εχουν παραδοθεί 720 συμβατικά σπίτια από την πρώτη εργολαβία, ενώ η κατασκευή άλλων 286 βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα για την κατασκευή άλλων 140 συμβατικών σπιτιών υπογράφτηκαν συμβάσεις αυτές τις μέρες, ενώ αναμένεται να προκηρυχτεί διαγωνισμός για άλλα 70 μέχρι τις 20 του Ιούνη. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, συνέχισε, δόθηκαν 600 για επισκευές σπιτιών και άλλα 2.000 για να ανακατασκευές. Το αίτημά μας είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα της δωρεάν κατοικίας. Τονίζουμε και υποστηρίζουμε ότι όποιος κρίνεται δικαιούχος, πρέπει να έχει το δικαίωμα να παίρνει δάνειο ή συμβατικό σπίτι".

Τέλος, τόνισε ο νομάρχης Γρεβενών, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με δάνεια ύψους οκτώ δισ. που πήραν μικροέμποροι, βιοτέχνες και καταστηματάρχες. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν από τις τράπεζες. Τόσο εμείς, όσο και αυτοί ζητάμε την παράταση της καταβολής των δόσεων των δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ