Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οταν σβήνουν τα φώτα της φιέστας...

Το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Λαλιώτης,επέλεξε να γιορτάσει την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος με τη φωταγώγηση του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, δεν είναι τυχαίο. Η στιγμή ήταν πραγματικά "ιστορική" για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού τελικά έγινε πράξη έστω ένα μέτρο που προβλέπει το πακέτο "Αττική - SOS".

Δυστυχώς, αυτή η "συμβολική" κίνηση, που κόστισε 123 εκατομμύρια, είναι ό,τι έχει να επιδείξει εκείνο το πακέτο - "φάντασμα", το οποίο ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες τον Ιούνη του 1994. Το περιβόητο λοιπόν πακέτο, που θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό το Λεκανοπέδιο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό χάος, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και την αυθαίρετη δόμηση, "αραχνιάζει" σε κάποια συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και κάθε χρόνο μνημονεύεται από τους αρμόδιους, με αφορμή τη Μέρα του Περιβάλλοντος. "Αξιοι" συνεχιστές λοιπόν της καταστροφικής για το περιβάλλον πολιτικής των προκατόχων τους της ΝΔ, οι - "εκσυγχρονιστές" ή μη - του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό που, δυστυχώς, εξακολουθεί να ισχύει, όταν σβήνουν τα φώτα της φιέστας, είναι η τραγική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας.

Ανεξέλεγκτη πολιτική

Η πληγή των χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει ανοιχτή, καθώς η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων κάθε χρόνο απορρίπτονται λαθραία σ' αυτές. Πρόσφατα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή τη λειτουργία 18 ανεξέλεγκτων χωματερών στην Ανατολική Αττική, χαρακτήρισε το φαινόμενο "τριτοκοσμική αθλιότητα". Ωστόσο, δηλώνει αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα που εύλογα τίθεται, σχετικά με το "πού θα πάνε τα σκουπίδια αν κλείσουν οι παράνομες χωματερές". Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει χώρος, δεδομένου ότι η χωματερή των Ανω Λιοσίων τον ερχόμενο Οκτώβρη θα κλείσει!

Κι ακριβώς σ' αυτό το σημείο εμφανίζονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που όχι μόνο εγκατέλειψε ουσιαστικά τον επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, ο οποίος προέβλεπε τη δημιουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), αλλά καθυστερεί, αδικαιολόγητα, και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ακόμα και τη δημιουργία των δύο έστω ΟΕΔΑ στη Δυτική και την Ανατολική Αττική. Και είναι αναμφισβήτητα αυτό που προκάλεσε, και προκαλεί, τη λειτουργία των παράνομων χωματερών.

Η ίδια αναβλητικότητα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτά των Χανίων και της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, το "επιχείρημα" του υπουργού, που προσπαθεί να ρίξει όλα τα βάρη των καθυστερήσεων στους δημάρχους και τους κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν δεν πείθει κανέναν.

Θαλάσσια ρύπανση

Τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, τόσο από επίγειες πηγές όσο και από πλοία, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Θα αναφερθούμε μόνο σε δύο περιστατικά. Στο περσινό, της τεράστιας ρύπανσης από τις εγκαταστάσεις της "Μότορ Οϊλ", που κόντεψε να μείνει ατιμώρητη και χρειάστηκε η "κατάληψη" των εγκαταστάσεων από μέλη της "Γκρίνπις", για να θυμηθούν οι αρμόδιοι το... χρέος τους. Προηγούμενα, όμως, πέρασαν βέβαια και από δίκη τους καταληψίες!

Την παραμονή της φετινής Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος μια τεράστια ποσότητα πετρελαιοειδών διοχετεύτηκε στον Αργοσαρωνικό, από γνωστή στον Πειραιά εταιρία πετρελαιοειδών, της οποίας ο υπεύθυνος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Κι όμως, οι υπεύθυνοι του λιμεναρχείου - προφανώς με άνωθεν εντολές - προσπάθησαν να συγκαλύψουν τους υπευθύνους. Με τέτοιους φύλακες δεν είναι περίεργο λοιπόν που χύνονται κάθε χρόνο στις θάλασσές μας 650.000 τόνοι πετρελαιοειδών.

Αυθαίρετα

Οι καταπατήσεις και νόμιμες ή παράνομες επεκτάσεις οικισμών σε δασικές περιοχές συνεχίζονται αμείωτες (Πεντέλη - Υμηττός - Πάρνηθα). Κι όμως, την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών έκαναν σύσκεψη για να ετοιμάσουν ένα σχέδιο νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, προκειμένου να βουλώσουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού με τα πρόστιμα που θα επιβάλουν, τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 250 δισεκατομμύρια δραχμές.

Βλαβερή για το περιβάλλον

Απειλή για το περιβάλλον είναι και οι συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν για τη χωροθέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η δημιουργία του λεγόμενου Ολυμπιακού Χωριού, που στην ουσία πρόκειται για μια νέα πόλη 15.000 κατοίκων, θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της Αθήνας, ώστε να φτάσει σε απόσταση 1.200 μέτρων από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Και μάλιστα, σε μια περιοχή που το δασαρχείο την έχει χαρακτηρίσει δασική. Η κατασκευή του ολυμπιακού κωπηλατοδρόμιου στα όρια του βιότοπου του Σχοινιά, που προστατεύεται από διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη, θα προκαλέσει σημαντικές βλάβες σ' ένα σπάνιο οικοσύστημα. Ωστόσο, η Επιτροπή Διεκδίκησης ισχυρίζεται ότι έτσι θα ενισχύσει τα όρια του υδροβιότοπου, κάτι που δεν έχει εξηγηθεί ακόμα από αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα.

Μεγάλα έργα

Σοβαρός τραυματισμός τοπίων και οικοσυστημάτων προκαλείται από την κατασκευή μεγάλων έργων και οδικών αξόνων, που αποτελούν τις πλέον προσφιλείς "αναπτυξιακές" επιλογές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Απτό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, που θα πάρει τη θέση του τελευταίου "πνεύμονα" της Αττικής. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αναμένεται να καταστραφούν από την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού με επιφανειακή χάραξη. Η κοινή απόφαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ - Γεωργίας, με την οποία αποχαρακτηρίστηκε η Β Ζώνη του Υμηττού για να χτιστούν υπηρεσίες του Ερευνητικού Κέντρου "Δημόκριτος", είναι η αρχή του τέλους για το δάσος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το υπουργείο Γεωργίας σκέφτεται - στα πλαίσια της αποκέντρωσης των υπηρεσιών - να χτίσει μέσα στο δάσος του Υμηττού!

Μνημείο αδιαφορίας αποτελεί και η χάραξη τηςΕγνατίας Οδού, η οποία περνά μέσα από αρχαιολογικούς χώρους, Εθνικούς Δρυμούς και προστατευόμενους βιότοπους από διεθνείς συνθήκες. Οσο κι αν υποχρεώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, κάτω από τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και τη διεθνή κατακραυγή, να "διορθώσει" τη χάραξη αυτή, προκειμένου να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Δέλτα του Νέστου και η περιοχή ενδιαίτησης της καφέ αρκούδας στην Πίνδο, τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Η χάραξη απειλεί και το βιότοπο της λίμνης Κερκίνης και του συστήματος των λιμνών της Βόλβης, κι ας προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ.

Θα συνιστούσαμε λοιπόν στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,λίγη εγκράτεια στις εξαγγελίες, στις θριαμβολογίες και τις "δεσμεύσεις". Μιλούν τα έργα του και δυστυχώς η καταστροφική αυτή πολιτική για το περιβάλλον της χώρας δεν εφαρμόζεται μόνο κάθε 5 Ιούνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ