Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αλληλοκαρφώματα" και ΣΥΝαίνεση στην Κεντροαριστερά

Τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισαν να πάνε στην... Κεντροαριστερά με απ' ευθείας διάλογο με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διαπίστωσαν και βήματα προόδου στα πλαίσια του Μάαστριχτ, με την απόφαση του Αμστερνταμ!

Με κατηγορίες "για στελέχη που μιλούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι" και "αναμένοντες με το καμάκι στη στροφή" που εκτόξευσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατά των "Σημιτικών" και ανταπάντηση από στελέχη της τάσης αυτής "για προεδρική νεοκεντρώα αντικυβερνητική δημαγωγία και υστερικό απολίτικο πολιτικαντισμό" και άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς κύλησε το Σαββατοκύριακο η σύνοδος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Στο τέλος βέβαια, όπως ήταν φυσικό, όλοι μαζί, συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα περί του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, ενώ διαπίστωσαν και... θετικά βήματα που γίνονται με τη Συμφωνία του Αμστερνταμ!

Ακριβώς το ζήτημα του διαλόγου περί της "κεντροαριστεράς" σύγκλισης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, ήταν που ουσιαστικά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των στελεχών - μελών της ΚΠΕ του ΣΥΝ που πήραν το λόγο, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την ουσία της Συμφωνίας του Αμστερνταμ: Πόσο μπροστά μάς πάει ή αν έγιναν βήματα προόδου στη διακυβερνητική. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εισηγητικά πρόβαλε πως η Συμφωνία μπορεί, τάχα, να διορθωθεί στην έκτακτη σύνοδο του Φθινοπώρου.

Οσον αφορά τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, το "μήλον της έριδος" δεν ήταν άλλο παρά ποιος προωθεί καλύτερα το διάλογο με όρους συμφερότερους για το ΣΥΝ: Αν θα προχωρήσουν δηλαδή, στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσα από... Δίκτυα και Κινήσεις τύπου ΟΠΕΚ, όπως προκρίνουν και προωθούν οι της λεγόμενης Σημιτικής τάσης (Μ. Δαμανάκη, Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Γεωργακόπουλος κ.ά.). Είτε αν θα πάνε συντεταγμένα στο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, όπως επιδιώκουν οι προεδρικοί με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους συμμετοχής στην Κεντροαριστερά (του ΠΑΣΟΚ). Οι τελευταίοι φαίνεται να κέρδισαν προσωρινά αφού στην απόφαση - που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (με 4 λευκά) - επαναδιατυπώνεται η γνωστή πρόταση Κωνσταντόπουλου προς "όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου" που απευθύνεται, ουσιαστικά, μόνον προς το ΠΑΣΟΚ...

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική των φιλοσημιτικών (για τη σκοπιμότητα της πρότασης αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται), ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρόβαλε ότι, έτσι θα αποκαλυφθεί η άρνηση του ΠΑΣΟΚ που δε θέλει διάλογο αλλά επιχειρεί το διεμβολισμό του κόμματός του με την πλαγιοκόπηση των Δικτύων και Κινήσεων για Κεντροαριστερά... Σχετικά, στα αποσπάσματα της απόφασης του ΣΥΝ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι "ο ΣΥΝ διαφωνεί πολιτικά με τις όποιες προσπάθειες δημιουργίας αποπροσανατολιστικών συγχύσεων μέσα από Δίκτυα και Κινήσεις... ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε χαμηλούς τόνους η συνεδρίαση της ΚΠΕ (2001-05-22 00:00:00.0)
Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ (2000-07-08 00:00:00.0)
Οι «εκσυγχρονιστές» έφυγαν, ο εκσυγχρονισμός έμεινε (2000-05-16 00:00:00.0)
"Τριχασμένοι" για το Αμστερνταμ (1998-04-03 00:00:00.0)
"Τριχοτομημένος" ο ΣΥΝ για το Αμστερνταμ (1998-03-17 00:00:00.0)
Υπαρξιακά ερωτήματα (1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ