Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην τελική ευθεία

Ενας ακόμη γύρος απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς είναι έτοιμος να ξεκινήσει υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα ο εντεταλμένος του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό, προετοιμάζεται και αυτός να αναλάβει "δράση"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Την ανάγκη νέων προσεγγίσεων και διαδικασιών στο Κυπριακό, με στόχο την αποφυγή της παράτασης και διαιώνισης ημιτελών συνομιλιών του παρελθόντος, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η έκθεση, η οποία είναι δισέλιδη και αφορά την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, θα εξετασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από κοινού με την έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη, σε διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν σήμερα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, στην έκθεσή του ο Κ. Ανάν εκτιμά πως όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τη διευθέτηση το Κυπριακού είναι διαθέσιμα και γι' αυτό θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη διαδικασία, αυτήν των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία των μηχανισμών που θα απαρτίζουν τη συνολική λύση.Ως αρχή μιας διαδικασίας, θεωρεί τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, οι οποίες, όπως αναφέρει, θα συνεχιστούν όσο χρειάζεται για την επίτευξη συμφωνίας για μια συνολική λύση.

Ο Κόφι Ανάν προσθέτει ότι τον πρώτο γύρο των συνομιλιών θα ακολουθήσει δεύτερος τον Αύγουστο και εάν χρειαστεί, ακόμη ένας αργότερα. Επίσης κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στην προσπάθεια άλλων ενδιαφερομένων και επισημαίνει ότι αριθμός κυβερνήσεων καθώς και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης διόρισαν ειδικούς αντιπροσώπους με σκοπό την υποστήριξη των προσπαθειών που γίνονται στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Εν τω μεταξύ ο "διαμεσολαβητής" του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα σε ένα ελληνικό και ένα τουρκικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, υποστήριξε ότι η μη λύση θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις πλευρές, κυρίως στην τουρκική. Ο Ρ. Χόλμπρουκ είπε ακόμη πως έχει ήδη σχηματίσει την ομάδα που θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που θα αναλάβει, μετά από τον πρώτο γύρο των απ' ευθείας επαφών Κληρίδη - Ντενκτάς που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Τ. Τσιλέρ

Η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Τουρκία, επαναλαμβάνει η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, σε γραπτή δήλωσή της που διανεμήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τ. Τσιλέρ επικαλείται γι' αυτό, γραπτή γνωμοδότηση νομικού που λέγεται ότι εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας - που είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες της Κύπρου - και στον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της ΕΕ, Ολλανδίας.

"Οι εγγυήτριες χώρες έχουν υποχρέωση να παρεμποδίσουν την αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένταξη", υποστηρίζει στη δήλωσή της η Τ. Τσιλέρ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη συνέχεια επικαλείται τη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία "δεν είναι δυνατό να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για λογαριασμό της Κύπρου, πριν την επίλυση του Κυπριακού ή πριν να υπάρξει κατάληξη σε τελική συμφωνία ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, σχετικά με τη λύση".

"Μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, μια κοινή επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ", σημειώνεται στη δήλωση της Τ. Τσιλέρ και προστίθεται ότι "οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο μετά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε. Ε".

"Η έναρξη μονομερών διαπραγματεύσεων με τη Νότιο Κύπρο, θα δυσχεράνει τελείως την επίλυση του Κυπριακού και θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε άλλες αναζητήσεις", καταλήγει η δήλωση της Τ. Τσιλέρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με ανάμειξη και των Ευρωπαίων «εταίρων» (2014-12-10 00:00:00.0)
Δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη νέα κυβέρνηση (2009-10-16 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» (2004-04-23 00:00:00.0)
Ζητείται ...αντικειμενικότης από τους εταίρους (1998-11-13 00:00:00.0)
"Φιέστα" χωρίς τον... καλεσμένο (1998-03-13 00:00:00.0)
Ο σκυτάλη τώρα στον Χόλμπρουκ (1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ