Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η "πρώτη" του κόμβου του "Ρ" στο Internet

Από σήμερα, άρχισε να λειτουργεί πλέον και επίσημα ο κόμβος του "Ριζοσπάστη" στο παγκόσμιο Δίκτυο, που συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές και μεταφέρει πληροφόρηση σε όλο τον πλανήτη, το Internet. Η "ηλεκτρονική" έκδοση του "Ρ" φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική, αριστερή φωνή μέσα στο Internet, δημοσιεύοντας αρθρογραφία και φωτογραφικό υλικό, και επιχειρώντας να προβάλλει την παρουσία "συγγενών" φωνών στο χάος του Δικτύου.

Τι θα περιέχει ο κόμβος

Η "Κεντρική Σελίδα" περιλαμβάνει πάντα το πρωτοσέλιδο, κύριο θέμα του "Ριζοσπάστη", και αναφορές σε άρθρα, ρεπορτάζ και σχόλια για την επικαιρότητα. Ακόμη, παραπέμπει στις ακόλουθες ενότητες:

Στη "Χτεσινή Εκδοση" θα βρίσκεται η πιο ενημερωμένη έκδοση της προηγούμενης μέρας, η οποία πρακτικά θα περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον όγκο του περιεχομένου της εφημερίδας, το οποίο βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή.

Στο τμήμα του κόμβου, το οποίο αφορά στις "Προηγούμενες Εκδόσεις" της εφημερίδας, ο χρήστης θα μπορεί να αναζητά συγκεκριμένα φύλλα της εφημερίδας (με βάση ημερολογιακά κριτήρια), αλλά και ειδικές εκδόσεις της για διάφορα θέματα.

Η δυνατότητα αναζήτησης - από το χρήστη - κειμένων παλαιότερων εκδόσεων, την οποία παρέχει η εφημερίδα στον τομέα του κόμβου που ονομάζεται "Αρχείο Αρθρων",βασίζεται σε μία ευρύτατη βάση δεδομένων και ειδικά εργαλεία που του επιτρέπουν να βρει εύκολα αναφορές για συγκεκριμένα θέματα. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κριτήρια αναζήτησης τον τίτλο κάποιου κειμένου, την ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύτηκε, το ποιος το συνέταξε, την κατηγορία ή το ρεπορτάζ, αλλά και "ελεύθερο κείμενο" (π.χ. "ταραχές στην Τουρκία").

Ο τομέας "Αναζήτηση Φωτογραφιών" επιτρέπει στον χρήστη να αναζητήσει φωτογραφίες, που έχουν δημοσιευτεί στο καθημερινό, αλλά και το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, με βάση διαφορετικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να είναι, π.χ., μια χρονική περίοδος, το όνομα του φωτογράφου, η θεματική κατηγορία στην οποία αναφέρεται η φωτογραφία (πολιτικά, κοινωνικά, διεθνή...), η προέλευσή της και ο τίτλος ή η λεζάντα της.

Το τμήμα του κόμβου, το οποίο αναφέρεται στην "Ιστορική Πορεία" του "Ριζοσπάστη", περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες από την έκδοση των πρώτων τευχών της εφημερίδας, κατά την αρχική περίοδο έκδοσής του, τα έτη 1808 - 1911. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, μια αναδρομή στους κυριότερους "σταθμούς" της πορείας της εφημερίδας, θετικούς και αρνητικούς (όπως ήταν η αναστολή της έκδοσής του το 1936 από το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά).

Για το Internet

Στον τομέα, ο οποίος τιτλοφορείται "RedNet" ("Κόκκινο Δίκτυο"), ο χρήστης θα μπορεί να βρει μια ειδική στήλη, η οποία δημοσιεύεται και στην ... επί χάρτου έκδοση του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη" και αναφέρεται σε θέματα Internet. Επιλέγοντας την ημερομηνία που τον ενδιαφέρει, θα μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή του το σχετικό δημοσίευμα εκείνης της μέρας.

Επίσης, σε όλες τις "σελίδες" του στο Internet, ο "Ρ" παρέχει απευθείας συνδέσμους για τους κόμβους, τόσο του ΚΚΕ (http: //www.KKE.gr/), όσο και της ΚΝΕ (http: //www.forthnet.gr/kne - odigitis/).

Το περιεχόμενο του κόμβου του "Ρ" στο Internet δεν εξαντλείται σε αυτά: Υπάρχει ειδικός κατάλογος συνδέσμων (links) προς άλλους πληροφοριακούς κόμβους εντός κι εκτός ελληνικού Internet, όσον αφορά κομμουνιστικά και προοδευτικά κινήματα και κόμματα, εφημερίδες, ειδικές πηγές πληροφόρησης για τον καιρό, τον πολιτισμό, κλπ.

Περισσότερα, επί της οθόνης, στην "ηλεκτρονική διεύθυνση" http: //www.rizospastis.gr/


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ