Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΙΩΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί στην πράξη

- Το νομοσχέδιο για "τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ" ψηφίστηκε. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταθέτουν τα όπλα ή συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο;

- Οπως πολλές φορές έχουμε διακηρύξει ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει. Το νομοσχέδιο μπορεί να είναι η αρχή της ταφόπλακας της δημόσιας και δωρεάν υγείας, όμως κάθε μέτρο που θα εφαρμόζεται στο εξής θα βρίσκει μπροστά πλέον όχι μόνο τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά όλους εκείνους τους εργαζόμενους, τους αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι θα νιώθουν τον αρνητικό τρόπο που θα επιδρά πάνω τους το νομοσχέδιο. Η κίνησή μας όσον αφορά την απόκρουση των συνεπειών αυτού του νομοσχεδίου θα είναι σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και σε κλαδικό επίπεδο που μαζί με όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο στην υγεία του ελληνικού λαού, αλλά και στα εργασιακά μας δικαιώματα.

- Ποιο είναι το αποτέλεσμα του μέχρι τώρα αγώνα σας;

- Αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο ενεργός και ιστορικός ρόλος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο προοδευτικό υγειονομικό κίνημα και γενικότερα στο κίνημα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Με τον επίμονο αγώνα μας ευαισθητοποιήθηκαν μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης στην αντιδραστική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενεργοποιήθηκαν πολλοί φορείς εργαζομένων - υγειονομικών και άλλων - και αφυπνίστηκαν πολλές συνειδήσεις που θεωρούσαν τα λιμνάζοντα ύδατα της υγείας ως παγιωμένη κατάσταση. Αλλο κέρδος είναι ότι στις γενικές συνελεύσεις - και τις μεγάλες της ΕΙΝΑΠ και αυτές που έγιναν στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου - συμμετείχαν πάνω από 2.000 νοσοκομειακοί γιατροί. Αυτό είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Ορισμένοι, μάλιστα, συνάδελφοι χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις αυτές σαν τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Η ΕΙΝΑΠ επανενεργοποίησε τη σχέση της με πολλούς παλιούς γιατρούς και έδωσε πολύ καλό δείγμα γραφής στους νέους γιατρούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ΕΙΝΑΠ είναι ένα σωματείο που μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Επίσης, ο αγώνας μάς έφερε κοντά στο νοσηλευτικό κλάδο που μαζί με τους γιατρούς είναι ο κινητήριος μοχλός του υγειονομικού συστήματος. Ακόμη, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κατακτήσαμε νέες μορφές αγώνα, δηλαδή μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο μπορέσαμε να εντάξουμε στον αγώνα τα επιμέρους προβλήματα του κάθε νοσοκομείου.

- Πώς θα πορευτούν στο εξής οι νοσοκομειακοί γιατροί;

- Θα κινητοποιηθούμε μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα. Θα πάμε στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία πλέον των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αντιδραστικότητα αυτού του νομοσχεδίου. Θα προσπαθήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να ακυρώσουμε την εφαρμογή του στην πράξη. Μπροστά μας, εκτός από προβλήματα που απορρέουν από το ίδιο το νομοσχέδιο, όπως η συνεχής λιτότητα στα νοσοκομεία, έχουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση και κλαδικών ζητημάτων. Ορισμένα απ' αυτά είναι το μισθολόγιο, το οξύτατο θέμα της ανεργίας, το οποίο θα είναι διαρκές και φυσικά στο προσκήνιο θα είναι το ζήτημα της πραγματικής εξέλιξης των γιατρών, καθώς δε λύνεται με το νομοσχέδιο.

Ε. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία για τη μετα-ολυμπιακή ιδιωτικοποίηση (2004-11-05 00:00:00.0)
Καθολική αποδοκιμασία (2001-01-24 00:00:00.0)
Κοινή υπεράσπιση της δημόσιας υγείας (2001-01-19 00:00:00.0)
Υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας (1997-07-13 00:00:00.0)
Σταθερά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ (1997-07-01 00:00:00.0)
Μαχητική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ (1996-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ