Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη διέσχισαν την προηγούμενη Κυριακή τον ορεινό όγκο της οροσειράς Τσαλ - Νταγ, για να γιορτάσουν την 53η επέτειο της νικηφόρας μάχης του 26ου συντάγματος του ΕΛΑΣ ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες και να αποτίσουν φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης.

Η μάχη αυτή διεξήχθη στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) και είχε νικηφόρα έκβαση για τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Ο ενισχυμένος βουλγαρικός λόχος διαλύθηκε, ενώ μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού έπεσε στα χέρια των μαχητών του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση που έγινε στον γραφικό Πλαταμώνα αποτέλεσε τόπο συνάντησης παλιών αγωνιστών και οι αναμνήσεις από τα χρόνια του αγώνα "ξαναζωντάνεψαν". Μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της μάχης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ Γρ. Μπάχαρης πήρε το λόγο και τόνισε την εθνική προσφορά της ανεπανάληπτης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που ελευθέρωσε την πατρίδα μας από τους φασίστες κατακτητές και διαπαιδαγώγησε το ελληνικό λαό στα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ειρήνης, με καθοδηγητή, οργανωτή και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους παλιούς συναγωνιστές του να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και να πρωτοστατήσουν στο σημερινό αγώνα του λαού μας για αντίσταση ενάντια στην ΕΕ, τις πολυεθνικές και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια της εκδήλωσης υπήρξαν και άλλοι χαιρετισμοί. Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με τον κόσμο να τραγουδάει τα τραγούδια του αγώνα. Μετά τη λήξη της τελετής ακολούθησε συνεστίαση στην τοποθεσία "Καινάκι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ