Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σιωπή για την Προκρούστεια κλίνη

Εντονη ανησυχία των δημοσίων υπαλλήλων και ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ για την τροπολογία που αφορά την κατάργηση των εισφορών κύριας ασφάλισης των καταρτιζομένων στα κοινοτικά προγράμματα

Εντονη ανησυχία προκάλεσαν στους δημόσιους υπαλλήλους και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του "Ρ" της περασμένης Κυριακής (5.1.1997) για την προκρούστεια επιχείρηση της κυβέρνησης, που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα δυο βασικών τομέων της κοινωνικής ασφάλισης.

1. Το πρώτο δημοσίευμα αφορούσε την πρόταση επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" - και δε διαψεύστηκε απ' την κυβέρνηση - προβλέπει βασικά τις εξής ρυθμίσεις:

α: Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 για τους άνδρες και στα 65 για τις γυναίκες. Η ρύθμιση αυτή, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, θα αφορά όλους τους υπηρετούντες δημόσιους υπάλληλους, αφού δεν περιέχει ούτε καν μεταβατικές διατάξεις.

β: Νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 6% στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

γ: Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας δεκαετίας.

δ: Υπολογισμός του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, αντί του τελευταίου μήνα υπηρεσίας που ισχύει σήμερα.
Για τις πληροφορίες αυτές που δημοσίευσε ο "Ρ" δεν υπήρξε μέχρι και χτες το βράδυ καμιά διάψευση. Το γεγονός δε ότι η εν λόγω μελέτη έχει κατατεθεί σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκτιμάται ότι βρίσκεται σε επίπεδο οικονομικής αξιολόγησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να δεχτούν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών αποφάσεων.

2.

Το δεύτερο δημοσίευμα του "Ρ" της 1.5.1997 αφορούσε την προώθηση τροπολογίας απ' το υπουργείο Εργασίας - κατ' απαίτηση των Βρυξελλών, όπως είχε ομολογήσει ο πρώην υπουργός, Ε. Γιαννόπουλος - σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται οι φορείς υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων από τις εισφορές κύριας ασφάλισης. Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται το ΙΚΑ με την περίθαλψη των καταρτιζομένων στα προγράμματα κατάρτισης. Βέβαια, προβλέπει τις αντίστοιχες εισφορές εργοδότη και καταρτιζομένων για τον κλάδο ασθένειας.

Μέχρι

αργά χτες το βράδυ - παρότι είναι έτοιμη η τροπολογία που συνοδεύεται και με αιτιολογική έκθεση - δεν κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο που αφορά την κύρια ασφάλιση των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ