Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Αρκείται με υποσχέσεις για τα επιμέρους

Με σκυμμένο το κεφάλι υποδέχτηκε τη νέα χρονιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ηγετικοί της κύκλοι, προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, απέδειξαν και χτες, σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομικών, ότι αποδέχονται πλήρως την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στο θεσμό η κεντρική διοίκηση. Οτι δε διεκδικούν κονδύλια που τους ανήκουν και ότι όσα τους λείπουν, προτιμούν να τα αναζητήσουν στην τσέπη των δημοτών, υπό τη μορφή νέων δημοτικών χαρατσιών και υπέρογκων αυξήσεων στα υπάρχοντα δημοτικά τέλη.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) συναντήθηκε, χτες, με τον υφυπουργό Γ. Δρυ,προκειμένου να ζητήσει να μην καταργηθούν φοροαπαλλαγές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στη συνάντηση, ο υφυπουργός "καθησύχασε" τα μέλη του ΔΣ, λέγοντας ότι η φορολόγηση κατά 15% των εξόδων παράστασης των αιρετών θα γίνεται όπως ζητούσαν, δηλαδή στην πηγή και όχι αθροιστικά. Οτι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε θα πληρώνουν χαρτόσημο στη σύναψη δανείων, στις μεταβιβάσεις προς αυτούς ακινήτων του δημοσίου και στις χρηματοδοτήσεις από τους ΟΤΑ νομικών προσώπων τους. Και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει "θετικά" το αίτημα των δημάρχων να μην καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας τα δημοτικά οχήματα.

Και οι δύο πλευρές φρόντισαν βέβαια, κατά την πάγια τακτική τους, να παραβλέψουν το γεγονός πως η ΤΑ "ενισχύεται" από την κεντρική διοίκηση με το εξευτελιστικό 2,313% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού. Πως η κεντρική διοίκηση συνεχίζει τις αυθαίρετες παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων, που στην περίοδο '90 - '97 αγγίζουν τα 892,240 δισ. Πως η κυβέρνηση ζήτησε και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, υπακούοντας, της "χάρισε" 10,5 δισ. ως "συμβολή της ΤΑ στο δύσκολο δρόμο προς τη σύγκλιση". Τέλος, η ηγεσία των δημάρχων παρέκαμψε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς όμως να δίνει δραχμή από τα έσοδα στην ΤΑ. Και αυτό ενώ όταν ο ΦΑΠ είχε θεσμοθετηθεί, παλαιότερα, και πριν καταργηθεί, τα έσοδά του όδευαν, αποκλειστικά, στα ταμεία των ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ