Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αυριανοί αγώνες να βρουν το ΚΚΕ πανέτοιμο

Οσοι προηγήθηκαν είναι προμήνυμα των νέων μεγαλύτερων που έρχονται

Την κατάσταση και τα προβλήματα των εργαζομένων, μετά τα νέα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, καθώς και τους αγώνες τους συζήτησε η ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11.01.97. Ακόμη, η ΚΕ απασχολήθηκε με το πλαίσιο του τιμητικού γιορτασμού των 80χρονων του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται το 1998, ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό του 1996 και ψήφισε τον οικονομικό προϋπολογισμό του 1997. Ειδικότερα:

1. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τη λαϊκή ψήφο, εξαπολύει θύελλα νέων μέτρων εναντίον των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την αύξηση των ανέργων και των απόκληρων της κοινωνίας, την εξάπλωση της φτώχειας και της εγκατάλειψης πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Με την πολιτική της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θίγει μόνο το λαϊκό εισόδημα. Υποθηκεύει το μέλλον του λαού και της νέας γενιάς ιδιαίτερα. Τους καταδικάζει να είναι έρμαια της αδηφαγίας του μεγάλου κεφαλαίου. Δίχως σταθερή δουλιά και κοινωνική ασφάλιση, με χαμηλό επίπεδο παιδείας και ιατρικής περίθαλψης. Με την κυβερνητική πολιτική συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας. Νέοι τομείς παραδίνονται στο ξένο κεφάλαιο. Οδηγούνται σε αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, ενώ ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, την ίδια στιγμή που στους πολλούς μοιράζονται βάσανα, ανέχεια και αβεβαιότητα για το αύριο.

Η κυβερνητική πολιτική έχει όραμα και στόχο την αναβάθμιση της εγχώριας ολιγαρχίας στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση. Συναρτά την επιτυχία της αντιλαϊκής πολιτικής της με την - πάση θυσία - υλοποίηση των συμφωνιών του Μάαστριχτ. Επιδιώκει να τσακίσει το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η αγωνιστική δράση του λαϊκού κινήματος προμηνύει άνοδο της ταξικής πάλης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους πρωτοφανείς, για την τελευταία 20ετία, μεγαλειώδεις αγώνες που αναπτύχθηκαν στο τέλος του 1996, ιδιαίτερα των αγροτών και των ναυτεργατών.

Κύρια χαρακτηριστικά των παραπάνω αγώνων ήταν η ενότητα δράσης, η μαχητικότητα και αντοχή, η μεγάλη μαζικότητα και συσπείρωση. Εντονα ήταν, επίσης, τα στοιχεία του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της αυτενέργειας των μαζών και των δυναμικών και εναλλασσόμενων μορφών πάλης που χρησιμοποιήθηκαν. Αξιοσημείωτη είναι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από πλατιά λαϊκά στρώματα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, με την κινητοποίηση διαφόρων μηχανισμών, να τρομοκρατήσουν, να διασπάσουν και να συκοφαντήσουν τους αγωνιζόμενους εργάτες και αγρότες.

Στους αγώνες των αγροτών και των ναυτεργατών εκδηλώθηκε πιο έντονα ο δημοκρατισμός των μαζών, που ανέδειξαν τα δικά τους όργανα πάλης. Ελαμψε η πρωτοβουλία τους και η ικανότητα να οργανώνουν την πάλη τους, να ελέγχουν, αλλά και να πειθαρχούν, βάζοντας πάνω απ' όλα το συλλογικό συμφέρον.

Μέσα στον αγώνα κρίθηκε και δοκιμάστηκε η πολιτική και η στάση κάθε κόμματος, τόσο στα αιτήματα όσο και στις μορφές πάλης. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ με δηλώσεις υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις, απέφυγαν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα στα αιτήματα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση του "κοινωνικού διαλόγου" - φιάσκο.

Το αγωνιστικό κίνημα των εργατών και αγροτών είχε ουσιαστικά αποτελέσματα και έδωσε πλούσια εμπειρία, χρήσιμη για τους μελλοντικούς αγώνες από την άποψη του σχεδιασμού, της κατεύθυνσής τους, καθώς και της επεξεργασίας των αιτημάτων.

Το νέο κύμα αγώνων, που αναπτύχθηκε, δεν εκφράζει απλώς την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Εκδηλώνει ταυτόχρονα την τάση υποχώρησης, σε πλατιά λαϊκά τμήματα, των αυταπατών, της απάθειας, της αναμονής για "από τα πάνω" λύσεις των προβλημάτων. Εχει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αντεπίθεσης και της σύγκρουσης με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμη μια φορά την ανάγκη να δυναμώσουν παραπέρα οι αγώνες, πρωταρχικά της εργατικής τάξης, αλλά και της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, των μικρεμπόρων και βιοτεχνών, των συνταξιούχων, που δέχονται την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ.

Σήμερα η αποτελεσματικότητα των αγώνων κρίνεται κυρίως από το αν αυτοί συντελούν να οικοδομείται το μεγάλο λαϊκό μέτωπο, που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και στη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Κρίνεται από το επίπεδο της ενότητας των εργαζομένων, το βαθμό συσπείρωσης και λαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα διάφορα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων. Κρίνεται από την προοπτική που αποκτά ο κάθε επιμέρους αγώνας.

Βασικά μέτωπα πάλης έχουν αναδειχτεί η αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανεργία - μερική απασχόληση και στα μέτρα που χτυπούν το ασφαλιστικό σύστημα, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ΕΒΕ, στη νέα φορολογική λαίλαπα, στην παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια να διχοτομηθεί το Αιγαίο και η Κύπρος, καθώς και στα προβλήματα που γεννά ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών και η συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα αυξημένα καθήκοντα των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ μπροστά στη νέα φάση που έχει εισέλθει η ταξική πάλη. Σήμερα είναι περισσότερες από ποτέ οι ανάγκες για μεγαλύτερη προσφορά όλων, για αποφασιστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς σε όλα τα επίπεδα, για τη μετάγγιση στις κομματικές γραμμές νέου αίματος από τα πρωτοπόρα στοιχεία που μπαίνουν με ορμή στους λαϊκούς αγώνες. Υπογραμμίζει την ανάγκη της πιο επιτελικής, με βάση σχέδιο, δράσης των κομματικών οργανώσεων, της αξιοποίησης και συσπείρωσης όλων των αγωνιστικών εφεδρειών που διαθέτει ο λαός μας. Οι αυριανοί αγώνες πρέπει να βρουν το ΚΚΕ πανέτοιμο να παίξει το ρόλο του για την πρόοδο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης. Από εδώ πηγάζει και η ανάγκη με τη δράση τους οι κομμουνιστές να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Αυτός είναι ο όρος για να στεφθούν με επιτυχία οι λαϊκές αντιδράσεις και προσδοκίες.

2. Τα 80χρονα του ΚΚΕ σηματοδοτούν ένα σταθμό στην ηρωική και πολυκύμαντη πορεία του Κόμματός μας. Για να τιμηθεί αυτή η επέτειος, χρειάζεται η ΚΕ και ολόκληρο το Κόμμα να πάρουν όλα εκείνα τα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα, που θα συμβάλουν στην ανανέωση των γραμμών του, στη μεγαλύτερη σύσφιξη των δεσμών του με την εργατική τάξη, τους άλλους εργαζόμενους και τη νεολαία, στο δυνάμωμα της ιδεολογικής δουλιάς για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας του ΚΚΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Η προετοιμασία για την υποδοχή των 80χρονων του Κόμματός μας πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα.

Σημαντικά γεγονότα για την ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα του Κόμματος αποτελεί η συμπλήρωση, το 1998, 150 χρόνων από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και 80 χρόνων, φέτος, από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

3. Οι μεγαλύτερες απαιτήσεις της ταξικής πάλης προϋποθέτουν και τη σημαντική αύξηση των οικονομικών του ΚΚΕ. Η ΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος να συμβάλουν και οικονομικά, αξιοποιώντας την πλατύτερη επιρροή και το κύρος που έχει κατακτήσει το ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ 12.01.97


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ