Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Συμφωνία" για τις αμερικανικές απαιτήσεις

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Κ. Κάβανο βρίσκει κατάλληλο έδαφος σε Λευκωσία και Αθήνα στην προώθηση των ιδεών για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης

Δεν απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τον υπεύθυνο Νοτιοανατολικής Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κάβανο, για να προσαρμοστεί η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Χτες ο Αμερικανός διπλωμάτης δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Γλ. Κληρίδη πως ούτε εξάρτημα των ρωσικών πυραύλων δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στην Κύπρο πριν περάσουν 16 μήνες. Σήμερα, αναμένεται να λάβει ανάλογες διαβεβαιώσεις και από την Ελλάδα κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αλέξανδρο Φίλων. Τις αυτές διαβεβαιώσεις για τη στάση της ελληνικής πλευράς, θα λάβει και ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις αυτές, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια "ρεαλιστική και ευέλικτη" πολιτική στο Κυπριακό η οποία θα φροντίζει για την προώθηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης.

Η πολιτική αυτή ξεκαθαρίστηκε στην Αθήνα, μετά από συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός "πέρασε" αυτή τη γραμμή, πρώτα στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια χτες στη σύσκεψη που επίσης έγινε υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Η "γραμμή" αυτή, αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα και στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου και έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να επαναλάβει πως "η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και είναι ελεύθερη να αποφασίζει για την άμυνά της". Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως "η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην κλιμάκωση των απειλών στην οποία επιδίδεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία".

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν δεδομένη τη σιωπηρή συμφωνία Αθήνας και Λευκωσίας στην αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο για ανάλογο χρονικό διάστημα, όπως απαιτεί η αμερικανική διπλωματία.

Με αυτά τα δεδομένα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να αναμένεται η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των διοικητών της Εθνοφρουράς και των κατοχικών δυνάμεων για την υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Από κει και έπειτα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς επί προτάσεων που θα έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ