Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου

Αδυτο για τη Βουλή θεωρεί η κυβέρνηση το Χρηματιστήριο και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που συντελούνται στους κόλπους του. Οπως δήλωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου κατά τη συζήτηση πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οποιαδήποτε ενασχόληση της Εθνικής Αντιπροσωπείας με το Χρηματιστήριο μπορεί να διαταράξει το ήρεμο κλίμα του.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο της "Δέλτα Χρηματιστηριακής", που οδήγησε στην επί διήμερο αποχή των χρηματιστών από τις εργασίες του Χρηματιστηρίου και υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναθέσει σε τρεις ελεγκτικές εταιρίες τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το πόρισμα των ελεγκτών έχει ολοκληρωθεί και το θέμα έχει παραπεμφθεί σε εισαγγελέα που θα απαγγείλει κατηγορίες σε όσους τυχόν ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις.

Η εμπλοκή αυτή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση ήταν και το πρόσχημα του υπουργού προκειμένου να απορρίψει εξαρχής τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιθυμεί τη συσκότιση του σκανδάλου, δεδομένου ότι όπως παραδέχτηκε ο Γ. Παπαντωνίου πιθανότατα ενέχονται και κρατικές τράπεζες.

Η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ άρχισε αργά το βράδυ. Προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ για αναβολή, προκειμένου να ενημερωθεί για το πόρισμα των ελεγκτών, το οποίο ενώ χτες δημοσιευόταν ολόκληρο σε ημερήσια εφημερίδα, στον ίδιο είχαν δοθεί από την κυβέρνηση μόνο τα συμπέρασμά του. Η απάντηση του Γ. Παπαντωνίου ήταν ότι ούτε ο ίδιος έχει το πλήρες πόρισμα που είναι απόρρητο. Ταυτόχρονα διέψευσε ότι τα δημοσιευθέντα στην εφημερίδα είναι το πόρισμα που έχει σταλεί στον εισαγγελέα. Τελικά αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζεται ένα παιχνίδι ερήμην των άλλων κομμάτων, στα οποία δεν είχαν δοθεί μέχρι χτες τα στοιχεία που η κυβέρνηση έδωσε μόνο στη ΝΔ.

Η Μ. Μπόσκου

Την αποπροσανατολιστική πολιτική των άλλων κομμάτων και της κυβέρνησης που εμφανίζουν το Χρηματιστήριο ως βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη αποκάλυψε, με την παρέμβασή της, στη Βουλή η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, η οποία υπογράμμισε ότι το Χρηματιστήριο είναι ο πλέον φτηνός τρόπος άντλησης κεφαλαίων για μεγαλοεπιχειρηματίες, χώρος αποκάλυψης του παρασιτισμού του κεφαλαίου για εξασφάλιση αστρονομικών κερδών, πηγή εύκολου και γρήγορου κέρδους για τους αεριτζήδες, πρόσφορος χώρος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το σπουδαιότερο απ' όλα η εφαρμογή στην πράξη του λεγόμενου λαϊκού καπιταλισμού.

Αναφερόμενη στην υπόθεση του σκανδάλου με τη "Δέλτα Χρηματιστηριακή" σημείωσε ότι το όλο θέμα ανήκει στην περιοχή της ακραίας κερδοσκοπίας. Συμπλήρωσε δε ότι η μεγάλη μάζα του λαού δικαιολογημένα νιώθει πως η υπόθεση πάρα πολύ λίγο την αφορά αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σοβαρών παραβάσεων και καταχρήσεων που χρειάζονται διερεύνηση. Αναλύοντας τη θέση του κόμματος, η κομμουνίστρια βουλευτίνα τόνισε ότι είναι καλό να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, για να μάθει ο λαός πώς και υπό ποίες συνθήκες ασκείται η κερδοσκοπία, ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν με τεχνάσματα, πώς τελικά δημιουργούνται τα μεγάλα εισοδήματα που απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο. "Για το λόγο αυτό - πρόσθεσε - και με πλήρη επίγνωση ότι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δε θα γίνουν ηθικότερες, δε θα αντιταχθούμε στο αίτημα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής".

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - με το δικό τους βεβαίως σκεπτικό - πλην του ΣΥΝ που ζήτησε να γίνει αρχικά έρευνα από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής και η πρόταση για εξεταστική επιτροπή να εξεταστεί στο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουκουλώνουν τη χρηματοδότησή τους από την πολυεθνική(2011-01-25 00:00:00.0)
Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2004-10-05 00:00:00.0)
Αρνήθηκε την έρευνα η κυβερνητική πλειοψηφία(2001-11-30 00:00:00.0)
Κανένα «σύννεφο» με ΔΕΚΑ...(2001-11-23 00:00:00.0)
Τα... χρηματιστηριακά(2001-11-21 00:00:00.0)
Ποινικές ευθύνες υπουργών διαπιστώνει ο εισαγγελέας(2001-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ