Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Φρένο" στη σύμβαση για το Μετρό

Στο χρονοντούλαπο ρίχτηκε και το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς η 15η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, απειλεί ακόμα και με περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων, αν δε λυθούν πρώτα κάποιες εκκρεμότητες.

Στην επιστολή της, η επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να ανασταλεί η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία, έως ότου εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής για τα θέματα που είναι υπό διερεύνηση. "Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται στην επιστολή, η διαδικασία ανάθεσης θα συνεχιστεί με αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών αρχών", υπονοώντας έτσι την περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά της κοινοπραξίας "Θεσσαλονίκη - Μετρό" ξεφεύγει σε πολλά σημεία από τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, όπως αυτές τίθενται στα τεύχη δημοπράτησης. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία προσφέρει: Ηλεκτροκίνηση μέσω τρίτης ηλεκτροφόρας γραμμής επί του εδάφους χωρίς παντογράφο και όχι εναέρια γραμμή και παντογράφο, 36 βαγόνια αντί 50, μήκος αποβαθρών 60 μέτρων και όχι 90, ενώ ζητά κρατική επιχορήγηση των 40 δισ. στα 2 πρώτα χρόνια της κατασκευής και όχι στα 5. Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου εμφανίζονται να μην ανησυχούν, καθώς, όπως τονίζουν, οι διαδικασίες αυτές είναι συνηθισμένες σε τέτοια έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ