Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "Ο"
Σε κάθε γειτονιά το μήνυμα της νεανικής αντεπίθεσης

Μιλά στο "Ρ" ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, για τις δεκάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα και για τη "μάχη του εισιτηρίου" που ξεκίνησε

Σε εβδομήντα τρεις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, στις οποίες συμμετείχαν με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 15.000 νέοι, παρουσιάστηκε η δουλιά δεκάδων ερασιτεχνικών πολιτιστικών σχημάτων και νέων δημιουργών και, ταυτόχρονα, έγιναν πολλές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς όπου απασχολούνται νέοι και νέες. Τα παραπάνω, και μάλιστα για ένα διάστημα δύο μηνών, σίγουρα αποτελούν έναν πολύ θετικό απολογισμό για την Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, που φέτος υπερδιπλασίασε τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της σε σχέση με πέρσι. Τώρα, σκυτάλη των εκδηλώσεων παίρνει η επαρχία, όπου κι εκεί θα γίνουν εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, στέλνοντας σε περισσότερους νέους το μήνυμα της νεανικής αντεπίθεσης στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό, το μήνυμα του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Για όλα αυτά, μιλά σήμερα στο "Ρ" ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, μέλος του Γραφείου τουΣυμβουλίου Πόλης της Οργάνωσης Αθήνας:

Ηταν μια καλή προσπάθεια

- Τους δύο μήνες του καλοκαιριού, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αθήνα ήταν περισσότερες των τελευταίων χρόνων;

- Το διάστημα αυτό έγινε ένα ποσοτικό, κατ' αρχήν, άλμα στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ. Εγιναν σε όλη την Αθήνα 73 εκδηλώσεις και πολλές από αυτές έγιναν σε δήμους έπειτα από πολλά χρόνια. Οι κύριοι άξονες των εκδηλώσεων ήταν η ειρήνη, το πρόβλημα της ναρκομανίας - όπου σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω το ιδιαίτερο βάρος που έριξε η Οργάνωσή μας, στην προσπάθειά της να συγκρουστεί με τις απόψεις που ακούστηκαν τελευταία και είχαν σαν στόχο την προώθηση στη νεολαία αντιδραστικών θεωριών για το θέμα των ναρκωτικών. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα των νέων, αλλά και προβλήματα κάθε γειτονιάς ξεχωριστά, ήταν θέματα που αναδείχτηκαν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις μας. Ηταν, πιστεύω, μια πολύ καλή προσπάθεια, που στέφθηκε με επιτυχία και που είχε σαν στόχο να μπολιάσει τη νέα γενιά στις θέσεις μας, για την ανάγκη της συγκρότησης του κινήματος της νέας γενιάς, που θα μπορεί να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται σήμερα η νεολαία σε όλες τις πλευρές της ζωής της. Αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν αμέσως μετά το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ και αποτέλεσαν το πρώτο βήμα της Οργάνωσης της Αθήνας να καλέσει κάθε νέο και νέα σε συστράτευση και οργάνωση για την ανάπτυξη αποφασιστικών αγώνων το διάστημα που έρχεται, ενάντια στα μέτρα που προωθεί τελευταία η κυβέρνηση και αφορούν τη νέα γενιά και το λαό συνολικότερα.

Μεγάλη ανταπόκριση

- Ποια ήταν η ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα αυτό της Οργάνωσης;

- Πραγματικά, ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση που είχαμε από τους νέους και τις νέες. Πέρα από την αύξηση των εκδηλώσεων, πολύ περισσότερη ήταν η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές. Μιλάμε για έναν αριθμό πάνω από 15.000 νέους και νέες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας. Ακόμα όμως πιο σημαντικό από αυτό ήταν η επαφή των παιδιών με την Οργάνωση. Δεν ήταν απλά η συμμετοχή τους στις προφεστιβαλικές, αλλά η διάθεση που εκδήλωναν να έχουν πιο στενή σχέση με την ΚΝΕ και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις θέσεις της Οργάνωσης και του ΚΚΕ.

Μέσα από τις εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, μπορέσαμε να πάρουμε τη γνώμη ενός σημαντικού κομματιού της νεολαίας για το θέμα των ναρκωτικών και του αιτήματος για δημοψήφισμα σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν και από τη συμμετοχή τους στο "μίνι - δημοψήφισμα" που κάναμε στις εκδηλώσεις για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκύπτει, για το πρώτο θέμα, ότι οι νέοι για το θέμα των ναρκωτικών, σε καμιά περίπτωση, δεν είναι έτσι όπως πάνε να το παρουσιάσουν. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι νέοι και οι νέες αντιδρούν στις απόψεις που ακούστηκαν πρόσφατα και δεν αποδέχονται ούτε το διαχωρισμό ούτε νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Βεβαίως, φαίνεται ότι ένα τμήμα τους, επηρεασμένοι προφανώς από την τεραστίων διαστάσεων προπαγάνδα που γίνεται από διάφορα ΜΜΕ, δέχεται ότι υπάρχουν "μαλακά" ναρκωτικά που διαφέρουν από τα "σκληρά", κάτι που δείχνει ότι η Οργάνωσή μας πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την πάλη της ενάντια σε αυτό το πρόβλημα. Οσον αφορά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ξανά η συντριπτική πλειοψηφία των νέων είναι υπέρ της άποψης του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας, όμως, για τις προφεστιβαλικές δε θα πρέπει να ξεχάσουμε και την πολύ σημαντική καμπάνια του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ για του νέους εργαζόμενους στα "φαστ φουντ" της Αθήνας. Πραγματοποιήσαμε σαν Οργάνωση πολύ καλές εξορμήσεις σε αυτούς τους χώρους, όπου η δουλιά με δικαίωμα είναι όνειρο απατηλό, να έρθουμε σε επαφή με τους νέους εργαζόμενους και παρά την τρομοκρατία των προϊσταμένων να μιλήσουμε για τις απόψεις της Οργάνωσης. Η εξόρμηση αυτή της Οργάνωσης είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και ήδη έχουμε επισκεφτεί το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων αυτών, παίρνοντας πλούσια εμπειρία.

Κόντρα στα σκουπίδια

- Οσον αφορά την ανάδειξη της νεανικής ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας, τα μηνύματα ήταν το ίδιο αισιόδοξα;

- Φέτος, μπορέσαμε να δώσουμε βήμα προβολής σε πάνω από 100 νεανικά σχήματα, πολύ περισσότερα από ό,τι τα προηγούμενα έτη, ακολουθώντας την πάγια τακτική μας, να αναδεικνύουμε ό,τι ζωντανό και δημιουργικό κάνει η νέα γενιά. Στόχος μας είναι να μην είναι η νέα γενιά απλώς καταναλωτής των πολιτιστικών σκουπιδιών που της προσφέρονται σήμερα, αλλά η ίδια να έχει ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα και να ασκεί πολιτιστική δημιουργία. Και από αυτήν την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι οι εκδηλώσεις μας στέφθηκαν από επιτυχία. Η προσπάθειά μας, βέβαια, δε σταματάει μόνο στο να παρουσιάζουμε μια καλή πολιτιστική δουλιά κάποιων νέων ανθρώπων, αλλά να αποκτήσουν διεκδικητικές τάσεις στο θέμα του πολιτισμού και στο δικαίωμα της νέας γενιάς στην πολιτιστική δημιουργία, που θα είναι μακριά από τους κάθε λογής "χορηγούς" και στα πολιτιστικά σκουπίδια της πολιτιστικής βιομηχανίας.

- Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αθήνα έφτασαν στο τέλος τους. Ποια είναι η μάχη, που θα δώσουν το επόμενο διάστημα τα μέλη της ΚΝΕ στην πρωτεύουσα;

- Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων για το 23ο Φεστιβάλ τώρα την παίρνει η επαρχία, όπου το ερχόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί και εκεί δεκάδες εκδηλώσεις, από άκρη σ' άκρη της χώρας. Για την Οργάνωση της Αθήνας, έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη του εισιτηρίου για το Φεστιβάλ και από τα μέσα Αυγούστου και μετά, με όλες μας τις δυνάμεις, θα δώσουμε αυτή μάχη με στόχο να έχουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων των τελευταίων χρόνων.

Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα(2010-07-20 00:00:00.0)
Στα κόκκινα ντύθηκε η Θεσσαλία(2000-09-12 00:00:00.0)
«Κοκκινίζει» κάθε γωνιά της χώρας(2000-08-17 00:00:00.0)
Ανεμίζουν οι κόκκινες σημαίες στις γειτονιές(2000-07-01 00:00:00.0)
Πρόσωπο με πρόσωπο με τους νέους της μειονότητας(1997-08-28 00:00:00.0)
Απλώνονται στις γειτονιές οι προφεστιβαλικές(1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ