Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κωστής Νικηφοράκης

Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ

Επιχειρείται σήμερα σε οργανωμένη βάση η διάλυση σε ό,τι έχει μείνει από το κράτος πρόνοιας. Είναι μια επίθεση σε κεκτημένα δικαιώματα του λαού. Επιχειρείται η υποβάθμιση των γιατρών και των αρρώστων.

Κι όλα αυτά με το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας. Με το ίδιο πρόσχημα η εμπορευματοποίηση της υγείας και η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που από υποχρέωση του κράτους η προάσπιση και προαγωγή της υγείας γίνεται υπόθεση προσωπική και όποιος έχει χρήματα μπορεί να σωθεί.

Οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία με μαθηματικό τρόπο στη διάλυσή τους. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε φτωχοκομεία που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε περιορισμένο αριθμό πληθυσμού, εφόσον δε θα μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο καθεστώς του ανταγωνισμού επειδή θα έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις και μ' αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι σήμερα μπαίνει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Ν' αρχίσει δηλαδή μια συζήτηση για ένα εθνικό ζήτημα υγείας από μηδενική βάση το οποίο θα βάζει ως προϋπόθεση το κόστος των υπηρεσιών υγείας, αλλά που θα βάζει το όφελος προς την κατεύθυνση των αρρώστων και των γιατρών. Ενα σύστημα υγείας το οποίο στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της εμπορευματοποίησης βάζει στο περιθώριο την ηθική, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, νομίζω ότι είναι έξω από τη γραμμή πλεύσης του νοσοκομειακού κινήματος.

Γενικές αρχές - όπως ο οικογενειακός γιατρός, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο σχολίατρος - ήταν πάντα μέσα στους στόχους μας. Ομως αυτά είναι η επικάλυψη για την επιχειρούμενη διάλυση του συστήματος υγείας. Από τη μια πλευρά δίνει γενικές αρχές, από την άλλη μεριά δεν αναφέρεται πουθενά ο Ενιαίος Φορέας Υγείας, η ενοποίηση των Ταμείων, δεν επιχειρείται μια αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες, θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιοχές δύο ταχυτήτων, θα υπάρχουν νοσοκομεία του κέντρου που θα παρέχουν υψηλή τεχνολογία, υψηλή περίθαλψη και από την άλλη μεριά θα υπάρχουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας που μέσα στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού οικονομικού κλοιού οδηγούνται με μαθηματικό τρόπο στη διάλυση.

Οταν υπάρχουν νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, υπάρχουν και γιατροί και ασθενείς δύο ταχυτήτων. Εμείς διεκδικούμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας το οποίο θα προσφέρει ισότιμα, ισόποσα και ισόνομα κάλυψη για υγεία και όχι μόνο για περίθαλψη. Δηλαδή, θα σέβεται την πρόληψη, θα προάγει την υγεία, θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των ασθενών, αλλά και όλων των γιατρών. Με γιατρούς εξαθλιωμένους σίγουρα υπάρχει εξαθλιωμένη περίθαλψη, με γιατρούς στους οποίους δεν εγγυάται κανείς τη μονιμότητά τους, τους αφήνει έρμαιο των πανεπιστημιακών, θα είναι σε συνεχείς κρίσεις για τη διατήρηση της θέσης τους, δημιουργείται ένα κλίμα πολλών ταχυτήτων μέσα στα νοσοκομεία.

Καταδικάζουμε την αντίληψη της κυβέρνησης που θέλει να εναρμονιστεί με επιλογές και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μείωση και διάλυση του κοινωνικού κράτους και θα εναντιωθούμε μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μαζί με το λαό, στην επιχειρούμενη διάλυση του κράτους πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ