Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μίλτος Παπαϊωακείμ

Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, παθολόγος στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό ανατρέπει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, τουλάχιστον στα χαρτιά, ως γενική κατεύθυνση με το νόμο 1397/83, όπου βάσει αυτού του νόμου το κράτος ήταν υποχρεωμένο να παρέχει ίση, δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες.

Αυτό το νομοσχέδιο έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν - θα έλεγα - τη "νέα εποχή". Είναι ένα "γκρίζο" νομοσχέδιο, με την έννοια ότι δε θεσμοθετεί τίποτα απολύτως, αλλά ανοίγει όλες εκείνες τις προοπτικές οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα μέλλον όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του Συνδικαλιστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός σ' αυτή τη συνάντηση είπε ότι καταργεί την έννοια της εργασίας. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι όπως τους ξέραμε - έτσι το περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Ενας εργαζόμενος θα ανήκει σε πολλούς εργοδότες, δεν υπάρχει εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, υπάρχουν τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ένα σωρό άλλες τέτοιες ρυθμίσεις. Περνάμε σε μια νέα οριοθέτηση ή οροθέτηση, ως όρο της έννοιας του εργαζόμενου, μέσα σ' αυτή την προοπτική την οποία έχει στο κεφάλι του ο πρωθυπουργός.

Μ' αυτή την έννοια, βέβαια, κι επειδή πλησιάζουν και οι εκλογές στην Αγγλία, θα έλεγα ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καν στην κατεύθυνση του Τόνι Μπλερ, αλλά προς την κατεύθυνση των προτάσεων του Μέιτζορ, ο οποίος τις κάνει, ίσως, και εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι δε θα κερδίσει τις εκλογές.

Επιπλέον, σ' αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικό κράτος, και εγώ θα έλεγα ίσως κάτι παραπάνω, ότι δεν υπάρχει χώρος για κράτος. Πλέον υπάρχουν άτομα τα οποία δρουν ατομικά και δεν υπάρχει συγκροτημένο κράτος. Και μάλιστα για να στηρίξει αυτά τα οποία ισχυριζόταν, είπε ότι έχουμε φοροδιαφυγή και άρα με τους φόρους δεν μπορούμε να στηρίξουμε πλέον ένα κοινωνικό κράτος. Και έχουμε φοροδιαφυγή διότι οι επενδύσεις φεύγουν από τη χώρα μας. Εννοούσε τους Ελληνες επενδυτές που πήγαν, για παράδειγμα, στην Αλβανία και έφτιαξαν κάποιες επιχειρήσεις δίνοντας 70 δολάρια μηνιαίο μισθό και χωρίς να πληρώνουν δραχμή φόρο. Και αυτοί είναι με τους οποίους συναντάται κάθε τόσο η Βάσω Παπανδρέου. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τη μη δυνατότητα ύπαρξης, πλέον, του κοινωνικού κράτους είναι εκείνοι που υποστηρίζονται από την ίδια την κυβέρνηση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε όσον αφορά τη συνασφάλεια των εργαζομένων για ατομική ευθύνη πλέον. Δηλαδή δεν υπάρχει το κοινωνικό σύστημα ασφαλίσεων, αλλά πλέον κάθε νέος εργαζόμενος δεν έχει καμία κοινωνική ασφάλιση και είναι ο ίδιος υπεύθυνος, που σημαίνει να κάνει ο ίδιος συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η σύνταξη του νομοσχεδίου ήταν αναγκαία λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Πρόκειται περί ψεύδους. Υπάρχει και αντίφαση όσον αφορά την υγεία, καθώς οι γιατροί παλεύουν να βελτιώσουν την υγεία για να αυξήσουν το προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης στον κόσμο. Αρα η επιδίωξη της ιατρικής είναι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Ακόμη υποστηρίζει ότι τη σύνταξή του την έκαναν απαραίτητη η εισβολή της βιοϊατρικής τεχνολογίας υψηλού κόστους - γι' αυτό δεν παλεύουν τόσοι επιστήμονες; - και τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας στους όρους "σύγκλισης" με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει διάλογος από μηδενική βάση με το υπουργείο. Οι προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι σαφείς. Αυτά θέλουν. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποκαλύψουμε σε όλο τον κόσμο με ένα διάγγελμα για το πού το πάει η κυβέρνηση και στο θέμα της υγείας και να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις και να κτυπήσουμε εκεί ακριβώς που πονάει την κυβέρνηση, όπως το ζήτημα της μονιμότητας των γιατρών.

Στην εισαγωγική έκθεση αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό αξιοποιήθηκαν οι προτεινόμενες από τα δύο προηγούμενα νομοσχέδια διατάξεις, δηλαδή τα νομοσχέδια του Κρεμαστινού και του Πεπονή, τα οποία είχαμε απορρίψει. Σίγουρα το μέλλον θα είναι σκοτεινό εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ