Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΟΥΣΑΜΕ...
  • Αναφέρεται το όνομα της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου ως υποψήφιας για τη θέση του Ομπουντσμαν, του "συνηγόρου του πολίτη".

Τη θέση αυτή, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, συζητείται να αναλάβει προσωπικότητα που θα πρέπει να έχει, όχι μόνο νομικές γνώσεις, αλλά και κοινωνική εμπειρία. Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, πρόεδρος του Ιδρύματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διεθνούς Ενώσεως Γυναικών, είναι γνωστή για τους αγώνες της για τα δικαιώματα της γυναίκας, αλλά και του πολίτη γενικότερα. Να θυμίσουμε ότι "ο συνήγορος του πολίτη" θα πρέπει να ελέγχει τη δημόσια διοίκηση, όταν δεν εξυπηρετεί τους πολίτες ή κάνει κατάχρηση εξουσίας.

  • Η ανεργία και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι υπεύθυνες, και όχι η γήρανση του πληθυσμού, για το πρόβλημα των συντάξεων, τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση Ελληνίδων Νομικών για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης. Οι αθρόες απολύσεις και επαναπροσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση έργου ή μερική απασχόληση έχουν φέρει τέτοια απορύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που δεν παρατηρείται σε καμιά άλλη χώρα,παραδέχτηκε ο καθηγητής του Παντείου και επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Ταμείου Νομικών κ. Παπαδημητρίου και η δικηγόρος Κ. Καραμάνου, που επισήμανε ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δικηγόρων, που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν στα 25 χρόνια, προβληματίζονται σήμερα για τη συνταξιοδότηση, καθώς από 1/1/98 θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 60 χρόνια τους.
  • Νέα γενιά αναλφάβητων έχουμε στην Ελλάδα! Σύμφωνα με τις στατιστικές 204.000 άνθρωποι έχουν σταματήσει το σχολείο και από τους λειτουργικά αναλφάβητους ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες 30-34 χρόνων. Κι ενώ το κράτος γνωρίζει το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, ελάχιστα κάνει για την καταπολέμησή του. Οι ΝΕΛΕ (Λαϊκή Επιμόρφωση) ασχολούνται κυρίως με τη δημιουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για πρόσφυγες, όχι όμως και για τους Ελληνες.

Αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου "Η στοργή", με θέμα "Προς το 2000. Αναλφαβητισμός, παιδεία, πληροφόρηση". Ο σύλλογος έχει ως στόχο να δημιουργήσει σχολή γονέων, αλλά και τμήμα για τις αναλφάβητες γυναίκες σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιμόρφωση.

  • Δεν είναι μόνο η εισβολή ανδρών της Αστυνομίας σε οίκους ανοχής όπου εργάζονταν παράνομα αλλοδαπές, έγινε "σόου" από το MEGA και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών!

Πιο πρόσφατο κρούσμα είχαμε στο Ρέθυμνο, όπου τα όργανα της τάξης συνέλαβαν 23 αλλοδαπές που εργάζονταν σε μπαρ και τις έκλεισαν σε κρατητήριο. Η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και του και του Ιδρύματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου επισκέφτηκε τις γυναίκες και διατύπωσε ότι κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένες η μια δίπλα στην άλλη, καθώς δεν υπήρχε χώρος στο κρατητήριο. Το ερώτημα που απευθύνει στους αρμόδιους είναι: Γιατί συλλαμβάνουν τις αλλοδαπές κοπέλες και δε συλλαμβάνουν τους ιδιοκτήτες των κέντρων που τις εκμεταλλεύονται; Οι γυναίκες συνήθως απελαύνονται αμέσως και έτσι δε θα υπάρχουν μάρτυρες - αν υποτεθεί ότι θα γίνει δίωξη κατά των υπευθύνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ