Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΔΝΤ προωθεί το φιλελευθερισμό σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Την αμέριστη "υποστήριξή" του στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας τους αποφάσισε να δείξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ενέκρινε την προώθηση δανείου 657 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βουλγαρία, προκειμένου η βουλγαρική κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου αυτού, τα 510 εκατομμύρια δολάρια, θα διατεθούν στη βουλγαρική κυβέρνηση μέσα στους επόμενους 14 μήνες, έτσι ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα η μετάβαση στην ελεύθερη αγορά, να σταθεροποιηθεί το εθνικό νόμισμα, αλλά και να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από 4,8% του 1997 σε 5,7% το 1998, και να μειωθεί στο 2% ο τιμάριθμος.

Σύμφωνα, πάντα, με τα σχέδια του ΔΝΤ, τα εναπομείναντα 147 εκατομμύρια δολάρια του δανείου θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του κόστους εισαγωγής σιταριού κατά το 1996 και 1997. Ας σημειωθεί ότι το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στήριξη μεταρρυθμίσεων και στην ΠΓΔΜ

Τη βοήθειά του, όμως, αποφάσισε να προσφέρει το ΔΝΤ και στην ΠΓΔΜ, προς την οποία εγκρίθηκε δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Και στην περίπτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στόχος είναι να υποστηριχτεί το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που αρχίζει να εφαρμόζεται το 1997 και έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το 1999. Απώτερος στόχος και αυτού του προγράμματος είναι η επίτευξη της μετάβασης της οικονομίας της ΠΓΔΜ στην ελεύθερη αγορά, η επίτευξη ενός ετήσιου δείκτη ανάπτυξης της τάξης του 5%, η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 3% και η μείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας στο 5,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ