Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σχέδιο Καταστατικού Χάρτη της Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 10 Απρίλη, ενόψει της δημόσιας συζήτησης, το σχέδιο Καταστατικού Χάρτη της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, ο οποίος προϋποθέτει την εθελοντική ενοποίηση των δυο κρατών με βάση την ελεύθερη ετυμηγορία των λαών τους. Μέχρι τις 15 Μάη το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί σε δημόσια συζήτηση στις δυο χώρες.

Το σχέδιο προβλέπει ότι στη δικαιοδοσία της Ενωσης εμπίπτει η ρύθμιση της δραστηριότητας των ενιαίων συστημάτων ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και η ενοποίηση της νομισματικής ρύθμισης για τη σταδιακή μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Οι πολίτες της Ενωσης θα έχουν το δικαίωμα να κατέχουν και να διαχειρίζονται ιδιοκτησία στο έδαφος οποιασδήποτε από τις δυο χώρες - μέλη. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον τομέα της εξασφάλισης της κοινής ασφάλειας, που προϋποθέτει τη λήψη από κοινού των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή της απειλής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας κάθε χώρας - μέλους, καθώς και την κοινή δράση στον τομέα της στρατιωτικής οικοδόμησης, τη φρούρηση των συνόρων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ανώτατο όργανο θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα της αρμοδιότητάς του και θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων, τους προέδρους των Κοινοβουλίων, καθώς και τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης. Το Ανώτατο Συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο της Ενωσης από τους Προέδρους των κρατών - μελών εκ περιτροπής για δυο χρόνια. Οι αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου λαμβάνονται με βάση τη συναίνεση, σύμφωνα με την αρχή "ένα κράτος, μια ψήφος". Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου διεξάγει διεθνείς διαπραγματεύσεις και συνάπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του διεθνείς συμφωνίες. Τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ενωσης θα διαμορφώνονται με βάση τα κονδύλια, που θα προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και θα εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια. Η Ενωση είναι ανοιχτή για την προσχώρηση και άλλων κρατών.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με εντολή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, στη Ρωσία συγκροτείται ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης. Την επιτροπή πρέπει να απαρτίζουν κοινωνικοί παράγοντες, ειδικοί, εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Το τελευταίο προκαλεί ορισμένη ανησυχία στους οπαδούς της ενοποίησης, διότι είναι πασίγνωστο πως ακριβώς τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει εκστρατεία για τη ματαίωση της υπογραφής των ρωσολευκορωσικών ντοκουμέντων. Γι' αυτό και εκφράζονται επιφυλάξεις ότι η άποψη των αντιπάλων της Ενωσης μπορεί να παρουσιαστεί ως "γνώμη του λαού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρω-μνημόνια και κοροϊδία(2012-12-06 00:00:00.0)
Εφιάλτης για τους λαούς η στρατηγική της ΕΕ(2012-09-13 00:00:00.0)
Φόρα παρτίδα τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης(2011-11-10 00:00:00.0)
Απαράδεκτη «αναφορά» για την Αμμόχωστο(2008-01-17 00:00:00.0)
Στο παιχνίδι των «εγγυήσεων»(2004-04-20 00:00:00.0)
Αμεση επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας(2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ