Κυριακή 13 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Αγώνας για το μέλλον!

Εντονη η ανησυχία των γυναικών στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΚΟ Κάτω Πατησίων, για ενημέρωση πάνω στην περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ανησυχία που εκφράστηκε στη συζήτηση που ακολούθησε κυρίως για τα προβλήματα της παιδείας, σε σχέση και με την πρόσφατη απεργία των καθηγητών και το "θέριεμα" της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

"Οι καθηγητές δεν αγωνίζονται μόνο για τους μισθούς τους, παρατήρησε η Αλέκα Γιαννούση, που ως εκπρόσωπος της ΚΟΑ ανέλυσε τις επιπτώσεις της Συνθήκης στην καθημερινή ζωή των γυναικών. Οι καθηγητές, τόνισε, αγωνίζονται για το ίδιο το μέλλον της παιδείας στην Ελλάδα. Μπορεί να χάνονται κάποιοι μήνες από το διδακτικό έτος, αλλά εδώ κρίνονται όλα τα επόμενα χρόνια, το μέλλον της νέας γενιάς: Η δημόσια παιδεία υποβαθμίζεται σε βάρος της ανθρωπιστικής, κλασικής παιδείας, της ουσιαστικής μόρφωσης... Στόχος είναι ένα ευέλικτο, φτηνό εργατικό δυναμικό, με ευκαιριακές γνώσεις, που θα το χρησιμοποιεί το κεφάλαιο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του και έτσι οι εργαζόμενοι - εργαζόμενες θα χειραγωγούνται πιο εύκολα... Ηδη, τα ΜΜΕ διαμορφώνουν πρότυπα και στάσεις ζωής, ανάλογα με τους στόχους των κρατούντων. Εμείς όμως οι γυναίκες πρέπει να αντιδράσουμε σ' όλα αυτά"!

Την πρόταση για δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ επανέφερε, προλογίζοντας τη σύσκεψη, η Εύα Μπαμπούκα, ενώ η Α. Γιαννούση που έκανε την κεντρική εισήγηση, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν ή υπολειτουργούν ή μεταβιβάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και έτσι αναγκάζονται να πληρών οι γονείς. "Το πρόβλημα αυτό - τόνισε - δε συνδέεται μόνο με τις γυναίκες, αλλά με όλη την οικογένεια, με όλους τους εργαζόμενους, γι' αυτό η λύση του πρέπει να απασχολήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να δημιουργηθεί μέτωπο από φορείς και εργαζόμενους για την προώθηση αιτημάτων που είναι αλληλένδετα".

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ