Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκβιαστικά σε ακατάλληλο κτίριο

Συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη, με γονείς και μαθήτριες της Ραλλείου Σχολής στη Νομαρχία Πειραιά. "Προσωρινά" θα κάνουν μαθήματα στον, ακατάλληλο για σχολείο, Πύργο του Πειραιά

"Πού έχει ακουστεί οι καθηγητές και οι μαθήτριες να δίνουν λύσεις ή να κάνουν προτάσεις; Εμείς τι θα πρωτοκάνουμε; Θα διαβάζουμε ή θα κοιτάμε τις ρωγμές; Τα μόνα θύματα της όλης υπόθεσης είμαστε εμείς, που χάνουμε μαθήματα. Ποιος θα μας τα αναπληρώσει;"

Με τα λόγια αυτά η μαθήτρια του Ράλλειου Γυμνασίου - Λυκείου Πειραιά, Μ. Αγγελάκου,εξέφρασε την αγανάκτηση των μαθητριών, που εξακολουθούν να χάνουν μαθήματα, γιατί το σχολείο τους είναι άστεγο. Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Ράλλειος Σχολή τα τελευταία 25 χρόνια, κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη ζωή των μαθητριών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχολείο να κάνουν τα μαθήματά τους. Τον τελευταίο μήνα δόθηκε "προσωρινή" λύση, η στέγασή τους στην Ιωνίδειο Σχολή, η οποία ήδη συστεγάζει άλλα τρία σχολεία.

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση στη Νομαρχία Πειραιά, του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πασχαλίδη με τους γονείς και τις μαθήτριες της Ραλλείου Σχολής. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο νομάρχης Πειραιά, ο δήμαρχος, η συντονίστρια - διευθύντρια του ΟΣΚ Κ. Αλεξάκη, βουλευτές Α και Β Περιφέρειας Πειραιά, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν και πάλι μια προσωρινή λύση, αλλά και υποσχέσεις για οριστική λύση στο μέλλον. Μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να χάνουν μαθήματα ή να στεγαστούν έστω και σε ένα ακατάλληλο για σχολείο κτίριο, οι εκπρόσωποι των γονέων συμφώνησαν στη "λύση" του Πύργου του Πειραιά. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα από τον ΟΣΚ ένας όροφος του τεράστιου γιαπιού. Ενός κτιρίου εντελώς ακατάλληλου για να στεγάσει σχολείο, χωρίς κατάλληλους χώρους για σχολικές αίθουσες, προαύλιο κλπ.

Με τη "λύση" αυτή συμφώνησε και ο Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος όμως υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ανέγερση 15θέσιου σχολικού κτιρίου στην πλατεία Τερψιθέας, σε διάστημα ενός χρόνου ή για ανέγερση κτιρίου στο χώρο όπου στεγαζόταν η Ράλλειος Σχολή, αφού πρώτα κατεδαφιστεί το ήδη υπάρχον κτίριο.

Οταν οι γονείς ζήτησαν από τον δήμαρχο να συζητηθεί η λύση της επαναφοράς του σχολείου στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στο ιδιόκτητο κτίριο στην πλατεία Κοραή, εκείνος αρνήθηκε ακόμα και να το συζητήσει. Ο Γ. Πασχαλίδης για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση από τον δήμο και τη Ράλλειο Σχολή.

Το θέμα στη Βουλή

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης της Ραλλείου Σχολής, επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτηση του Κόμματος. Καθυστέρηση που, όπως τόνισε, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν πολλές διδακτικές ώρες. Σχολιάζοντας ακολούθως τη λύση που τελικά δόθηκε, τόσο την προσωρινή όσο και την οριστική, ο Γερ. Αραβανής εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις. Αφού χαρακτήρισε την προταθείσα σαν "όχι την καλύτερη λύση" και επισήμανε ότι η μεταφορά έστω και προσωρινά στον Πύργο εγκυμονεί "προβλήματα και κινδύνους για τα παιδιά", τόνισε ότι συνεχίζουν να χάνονται διδακτικές ώρες και προκύπτουν τεράστιες ευθύνες για την κυβέρνηση που πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει και στο πώς θα αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη άρνηση του δημάρχου Πειραιά, Στ. Λογοθέτη, να αποδώσει το κτίριο της Ραλλείου. Για το τελευταίο ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης,αρκέστηκε απλώς να επαναλάβει την άρνηση του δημάρχου λέγοντας ότι ο Στ. Λογοθέτης "δε συζητάει", προσθέτοντας ότι "ανοίγει μία άλλη κουβέντα για το γιαπί, η οποία θα συνεχίσει το θέμα της διεκδίκησης από τη Ράλλειο ενός οικήματος πού όμως δεν έχει προδιαγραφές σχολείου". Στην ουσία, δηλαδή, έδωσε πλήρη κάλυψη στο δήμαρχο. Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε τα περί προσωρινής και οριστικής λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ