Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β' ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων

Στους χαμηλούς ρυθμούς απορροφητικότητας των κονδυλίων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου.

Ανέφερε ότι για την καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων φταίνε η ΝΔ, που δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, αλλά και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που δεν κατέθεσαν σύντομα τα προγράμματα προς έγκριση. Συγκεκριμένα, είπε ότι το πρόγραμμα που αφορά την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή κατάρτιση είναι συνολικού ύψους 535,8 δισ., από τα οποία μόνο τα 53 δισ. απορροφούνται από προγράμματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα 53 αυτά δισ. δραχμές κατανέμονται μεταξύ προγραμμάτων που κατέθεσαν ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σχετικά με τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, τα πληροφοριακά δίκτυα, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των σπουδαστών και των γραφείων διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1/5 περίπου των κονδυλίων, που αφορούν τις παραπάνω ενέργειες, θα διατεθούν σε προγράμματα που αφορούν την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών και την ανάπτυξη των γραφείων διασύνδεσης με την παραγωγή, γνωστών ως γραφείων σταδιοδρομίας (7 και 4,7 δισ. αντίστοιχα).

Για άλλη μια φορά, χτες, ο υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να επαναλάβει την "ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή", που - όπως είπε - θα γίνεται σε συνεργασία με το ΣΕΒ, συλλόγους επιχειρήσεων κλπ., ενώ όσον αφορά την πρακτική άσκηση φοιτητών και σπουδαστών, αυτή θα γίνεται τόσο με την εποπτεία των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο "και των στελεχών των φορέων υποδοχής" (δηλαδή βιομηχάνους, επιχειρηματίες).

Απαντώντας με γραπτή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γ. Σουφλιάς,επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζοντάς τον "υπουργό μηδενικού έργου" και εκθειάζοντας τις δικές του πρωτοβουλίες για την απορρόφηση των κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ