Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χοντρό παζάρι για τον Κοκκιναρά

Πριν προκηρύξει το διαγωνισμό για την "αξιοποίηση" των 3.781 στρεμμάτων δάσους, η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και συζήτησε προτάσεις που αποσκοπούν στην τσιμεντοποίηση του απαραίτητου, για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αυτού πνεύμονα

Στην είσπραξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών αποσκοπεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, με το διαγωνισμό που προκήρυξε περί "αξιοποίησης" της τεράστιας αναδασωτέας έκτασης 3.781 στρεμμάτων στον "Κοκκιναρά" Πεντέλης. Οπως αποκαλύπτεται, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού είχαν προηγηθεί προτάσεις και συζητήσεις με ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού που κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού, η ελβετική εταιρία "ΜΙΡΝΑ ΑΕ" με έδρα τη Ζυρίχη, προσφέρει 1,7 δισ. δολάρια για την ανέγερση "επί 3.600 στρεμμάτων της έκτασης αυτής μονοκατοικιών και επαγγελματικών εμπορικών κέντρων". Αυτό αναφέρεται επί λέξει στην από 28.6.1994 (μέσω του πρωθυπουργού) πρόταση - προσφορά της που κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργηθεί ένα "σύγχρονο προάστιο" και η πρότασή της επικεντρώνεται "στους Ελληνες υψηλού οικονομικού και πνευματικού (!) επιπέδου", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσφορά της εταιρίας. Μεταξύ δε των ενεργειών που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται εκτός άλλων και παρουσίαση των δεδομένων της επένδυσης σε παράγοντες του υπουργείου της Εθνικής Οικονομίας, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται σ' αυτή την επιστολή.Πριν προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα 3.781 στρεμμάτων δασικής γης - αναφέρει η προσφυγή του ΣΠΑΠ - "μεσολάβησαν συνεννοήσεις και προτάσεις διαφόρων για την "αξιοποίηση και ανάδειξη" της παραπάνω έκτασης, η οποία ως εκ της θέσεώς της αποτελεί το καλύτερο τμήμα του Αττικού χώρου και βρίσκεται ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές προνομιούχων προαστίων της Αττικής. Μεταξύ των προτάσεων αυτών από διάφορα ενδιαφερόμενα ιδιωτικά συμφέροντα είναι και η πρόταση του σωματείου εργαζομένων της ΕΤΒΑ και των όπισθεν αυτού ενδιαφερομένων, με το οποίο είχαν επανειλημμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου".

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι έχει γίνει κανονικό παζάρι και οι ιεράρχες δεν επιθυμούν απλά να "αξιοποιήσουν" το δασόκτημα. Αλλωστε, γι' αυτό έθεσαν ως όρο στο διαγωνισμό ότι όποιος αναδειχτεί πλειοδότης θα πρέπει με ενέργειές του και δαπάνες του να πετύχει την έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και αδειών από τις δημόσιες αρχές, έτσι ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης στην περιοχή, δηλαδή από δασική να μετατραπεί σε ελεύθερης δόμησης.

Σκοπός της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι η αξιοποίηση του "αγροδασοκτήματος" στον Κοκκιναρά - όπως αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού - αλλά το ξεπούλημα και η τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Ο ΣΠΑΠ στην προσφυγή του υπογραμμίζει ότι "υποκριτικά επινοήθηκε ο δημόσιος διαγωνισμός για να δημιουργηθεί επίφαση νομιμοφάνειας των προτάσεων και προσφορών των ιδιωτικών συμφερόντων". Ο ΣΠΑΠ θεωρεί ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από πλευράς της Εκκλησίας διότι - σύμφωνα με το νόμο - "κατάχρηση εξουσίας υπάρχει όταν η πράξη της διοίκησης φέρει μεν καθ' αυτήν όλα τα στοιχεία της νομιμότητας, γίνεται όμως για σκοπό καταδήλως άλλων από εκείνων για των οποίων έχει νομοθετηθεί".

Η Ιερά Σύνοδος με την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις που έγιναν προς αυτή με τα έγγραφα 30798/6.12.95 του ΥΠΕΧΩΔΕ, 6251/4.1.1995 και 6521/6.12.1995 του "Οργανισμού Αθήνας", στις οποίες τονίζεται ότι "απαγορεύεται η δόμηση και η οικιστική ανάπτυξη στο δασόκτημα Κοκκιναρά του Πεντελικού όρους γιατί αυτό βρίσκεται εντός της ζώνης Α προστασίας αυτού".

Σε χτεσινή του συνεδρίαση ο ΣΠΑΠ αποφάσισε τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας, την άμεση συζήτηση του θέματος στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, όπως και την άμεση συνάντηση του συνδέσμου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ