Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολοταχώς προς διαιτησία

Παραπομπή της υπόθεσης της Ιμιας στη Χάγη, προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ δηλώνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στον αφοπλισμό των νησιών, αν η Τουρκία μεταφέρει σε άλλη περιοχή τη στρατιά του Αιγαίου

Στο παρασκήνιο, οι διαδικασίες που οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση με την Αγκυρα για το Αιγαίο, ολοκληρώνονται και όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλη, θα εμφανιστεί ολοκληρωμένη η πρόταση της αμερικανικής διπλωματίας η οποία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του "ελληνοτουρκικού προβλήματος".

Η ελληνική κυβέρνηση παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι με τη βία κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας άλλαξαν τα δεδομένα στο Αιγαίο, εμφανίζεται ικανοποιημένη κάθε φορά που οι ΗΠΑ ή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο ως μέσο επίλυσης της διαφοράς. Η ικανοποίηση της Αθήνας "δικαιολογείται" από τα πλούσια νομικά επιχειρήματα που διαθέτει η Ελλάδα σχετικά με την κυριαρχία της επί των βραχονησίδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, στόχος της Αγκυρας και όσων προτρέπουν για προσφυγή στη Χάγη, δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των βραχονησίδων, αλλά η έναρξη μιας συνολικότερης ελληνοτουρκικής συζήτησης για το Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση κάτω από το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων που δέχεται από "συμμάχους" και εταίρους, γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγει τελικά την έναρξη μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας. Για το λόγο αυτό, ήδη έχει πραγματοποιήσει στροφή από πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και την αρμοδιότητα επ' αυτού έχει το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, εκτός από το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αποδέχτηκε την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου και για το θέμα της Ιμιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, υποστήριξε πως αν τελικά η Τουρκία προσφύγει για το θέμα της Ιμιας στη Χάγη, τότε η Ελλάδα θα εγκαταλείψει αμέσως την παρεμπόδιση της εξέλιξης των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Ο Θ. Πάγκαλος στην ίδια συνέντευξη, εμφανίστηκε πρόθυμος η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου αν η Τουρκία απομακρύνει από τα μικρασιατικά παράλια τη στρατιά του Αιγαίου.

Σχετικά με αυτή την τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σχολίαζαν, πως ο Θ. Πάγκαλος, μιλά για απίθανα ενδεχόμενα, τα οποία ωστόσο περιγράφουν έστω και αμυδρά το πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, η οποία κατ' αρχήν μπορεί να λάβει το χαρακτήρα οικοδόμησηςμέτρωνεμπιστοσύνης, όπωςεπιδιώκει η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ