- Σε επικίνδυνο και οριακό σημείο έχει φτάσει το υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας λόγω των κάθε φορά συντηρητικών επιλογών. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στη βάση των κοινωνικών... - 1996-03-30 00:00:00.0"/> - Σε επικίνδυνο και οριακό σημείο έχει φτάσει το υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας λόγω των κάθε φορά συντηρητικών επιλογών. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στη βάση των κοινωνικών... - 1996-03-30 00:00:00.0" /> Σε οριακό σημείο η υγεία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακό σημείο η υγεία
  • Επισημάνσεις σε συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη
  • Σπ. Στριφτάρης: "Υπάρχουν δυνατότητες προοδευτικών αλλαγών, αλλά είναι απαραίτητο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα τις στηρίζει"

"Σε επικίνδυνο και οριακό σημείο έχει φτάσει το υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας λόγω των κάθε φορά συντηρητικών επιλογών. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στη βάση των κοινωνικών αναγκών, η εμμονή σε μοντέλα, αντιμετώπισης του θέματος "Υγεία", ξεπερασμένα (θεραπεία αντί πρόληψη), οι ανύπαρκτες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς υπηρεσίες των δημοσίων νοσοκομείων, οι μειωμένες ασφαλιστικές παροχές των διάφορων ταμείων, οι υποβαθμισμένες ως απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στο χώρο και η κατάσταση σ' όλο το φάσμα παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης του φαρμάκου έχουν οδηγήσει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης".

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης μιλώντας χτες στην ημερίδα με θέμα "Υγειονομική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα", που γίνεται στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ΔΕΘ "Υγεία '96". Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης, η υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό που την αποκλειστική ευθύνη θα έχει το κράτος, αλλά εμπορεύσιμο είδος που η κυκλοφορία του θα ρυθμίζεται από τους κανόνες του ανταγωνισμού της "ελεύθερης αγοράς" και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Δεν ευτύχησε το ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας" παραδέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης,τονίζοντας πως είναι ορατές οι διαφορές ανάμεσα στις δυο μεγάλες παρατάξεις, όσον αφορά το σύστημα υγείας. Από την πλευρά τους άλλοι ομιλητές, οι οποίοι επίσης ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αναρωτιόνταν ποιες είναι αυτές οι διαφορές, που δεν είναι πλέον ορατές; Οπως, επισήμαναν εισηγητές, ο υγειονομικός τομέας στην Ελλάδα ουδέποτε σχεδιάστηκε, ενώ γίνονται με κομματικά κριτήρια οι προαγωγές των νοσηλευτών και παρατηρείται οπισθοδρόμηση στην ιατρική εκπαίδευση.

Ο Χρ. Μπουρσανίδης,επιστημονικός υπεύθυνος Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πρότεινε οι διοικητές των οργανισμών και νοσοκομείων να εκλέγονται από τους ασφαλισμένους και ο Α. Μπένος,επίκουρος καθηγητής, υποστήριξε πως ο ιδιωτικός τομέας ζεί παρασιτικά σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας. Από τους συνέδρους ακόμα καταγγέλθηκε πως ενώ η ΝΔ κατήργησε το θεσμό της αποκλειστικής απασχόλησης και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την επαναφορά του θεσμού, αυτός δεν εφαρμόζεται. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο Υγειονομικός Τομέας στη χώρα μας, τόνισε και ο διευθυντής του ΑΧΕΠΑ Ιωακείμ Σιγάλας,προσθέτοντας πως μεγάλες είναι οι ανισότητες στην πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών υγείας."Το ΚΚΕ δεν τρέφει καμιά αυταπάτη όσον αφορά τις δυνατότητες προοδευτικών αλλαγών στην υγεία. Χρειάζεται πάνω απ' όλα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα στηρίξει τέτοιες αλλαγές, θα διεκδικεί και θα πιέζει για την κίνηση προς τα εμπρός", είπε ο βουλευτής Σπ. Στριφτάρης. "Είναι απαραίτητο μαζί με τους αγώνες των υγειονομικών να αναπτυχθεί πάλη που θα επιβάλλει την εναλλακτική προοδευτική λύση στ' αδιέξοδα του δικομματισμού και που στους στόχους του θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα της υγείας".

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ