Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ
Η επανασύνδεση στοιχίζει 116 δισ.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να γίνει μέσα στο 1996 και όχι σταδιακά

Μόλις 116,4 δισ. δραχμές απαιτούνται για τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) μέχρι τον Ιούλη του 1997, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν χτες στη Διυπουργική Επιτροπή που μελετά το θέμα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Βέβαια, οι συνταξιούχοι απορρίπτουν τη σταδιακή επανασύνδεση και ο εκπρόσωπός τους στη χτεσινή συνεδρίαση κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ζητά την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων μέχρι το τέλος του 1996. Ομως τα οικονομικά στοιχεία της επανασύνδεσης είναι αποκαλυπτικά: Αν λοιπόν δοθεί αύξηση ένα ΗΑΕ την 1.7.1996 (τότε οι κατώτερες συντάξεις θα διαμορφωθούν στις 97.950 δρχ. οι γήρατος - αναπηρίας, και στις 88.070 δρχ. λόγω θανάτου) τότε θα χρειαστούν 18,4 δισ. δραχμές. Το κόστος για ένα ακόμα ΗΑΕ από την 1.1.1997 είναι 34 δισ. και το κόστος για το τρίτο ΗΑΕ απ' την 1.7.1997 θα είναι 64 δισ. δραχμές.

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων με τη δέσμη των προτάσεων που κατέθεσε χτες στην Επιτροπή ζητά να θεωρηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι όσοι παίρνουν ποσό σύνταξης ή συντάξεων κάτω των 180.000 δραχμών, που αποτελεί και το όριο διαβίωσης μιας τριμελούς οικογένειας.

Στη δέσμη των προτάσεων περιλαμβάνονται και οι εξής ρυθμίσεις:

- Οι συντάξεις στα κλαδικά ταμεία και το δημόσιο να διαμορφωθούν στο 80% των εν ενεργεία υπαλλήλων.

- Επαναφορά του καθεστώτος για τους ανάπηρους μέχρι το τέλος του 1996.

- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων από 1.1.1997.

- Σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια Εξομοίωση των κατωτάτων ορίων των συντάξεων του ΤΕΒΕ και ΤΣΑ προς το ΙΚΑ.

Πλαφόν στις "συντάξεις μαμούθ"

Επίσης ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις και για τους συνταξιούχους κάτω των 180.000 δραχμών αλλά και αυξήσεις για τις συντάξεις πάνω από αυτό το όριο. Θέτουν όμως ένα πλαφόν για τις λεγόμενες υπερσυντάξεις. Προτείνουν η σύνταξη ή το σύνολο των συντάξεων, αν κάποιος παίρνει πολλές, να μην είναι μεγαλύτερο του 80πλάσιου του ΗΑΕ. Τα επί πλέον ποσά θα μένουν στα ταμεία ή θα περιέρχονται σε ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η χρηματοδότηση των παραπάνω προτάσεων μπορεί να προέλθει απ' τη δυνατότητα του ΙΚΑ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής (300 δισ. το χρόνο), την κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών (10 δισ. το χρόνο), την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών (600 δισ.) αλλά και την καθιέρωση της ουσιαστικής τριμερούς χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι συνταξιούχοι προτείνουν τη χορήγηση "κοινωνικής" σύνταξης σε όσους δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης ή δεν εργάζονται (υπερήλικες, ανάπηροι κ.ά.) και ζητούν να μην παραταθούν οι εργασίες της Επιτροπής πέρα από το πρώτο δεκαήμερο του Μάη 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ