Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Απροσχημάτιστη διαμάχη για την εξουσία
  • "Αδιάφθορος" απέναντι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός
  • Αγρια σύγκρουση για το "μείζον πολιτικό" πρόβλημα του ...αντιπροέδρου

Το κλίμα σύγκρουσης για τη μοιρασιά της εξουσίας και την κυριαρχία στο κυβερνών κόμμα, κυριάρχησε την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι αντιμαχόμενες ομάδες αναμετρήθηκαν χωρίς προσχήματα για τους επιδιωκόμενους στόχους, αν και απέφυγαν να βάλουν στη μάχη το "βαρύ πυροβολικό" και να αποκαλύψουν τα "κρυφά χαρτιά" τους.

Χαρακτηριστικό της... "ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης" που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΕ, ήταν το γεγονός ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η θέσπιση ή μη της θέσης του αντιπροέδρου και των εξουσιών που θα έχει. Γύρω από αυτό το "μείζον πολιτικό" θέμα αναπτύχθηκαν τρεις προτάσεις:- Η πρόταση που εκφράστηκε εμμέσως από τον Κ. Σημίτη και ευθέως από τους στενούς συνεργάτες του (Μαντέλης, Τσουκάτος) ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να είναι διάδοχος του Α. Παπανδρέου.

- Η πρόταση του ΕΓ, που υποστηρίζεται και από την ομάδα Τσοχατζόπουλου, ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναπληρώνει τον "απόντα ή κωλυόμενο" πρόεδρο Α. Παπανδρέου και ο διάδοχος να εκλεγεί σε επόμενο συνέδριο και

- Η τρίτη πρόταση, που υποστηρίχτηκε από τους Γ. Παπανδρέου, Παρ. Αυγερινό, Μ. Παπαϊωάννου, να μην εκλεγεί στο συνέδριο αντιπρόεδρος.

Πλην απροόπτου οι απόψεις αυτές θα μεταφερθούν στο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει. Σήμερα αναμένεται να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γερ. Αρσένης.Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί καθώς οι προσκείμενοι στον υπουργό Εσωτερικών σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφοφορία τις αποφάσεις του ΕΓ.

"Προεκλογικός" Σημίτης

Στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να ικανοποιήσει όλους: Και τα μεγάλα αφεντικά και τον κομματικό μηχανισμό και τους εργαζόμενους. Παράλληλα εξαπέλυσεφραστική επίθεση κατά της ΝΔ προσπαθώντας να δείξει ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει διαχωριστική γραμμή (! ).

Απευθυνόμενος στα "μεγάλα αφεντικά" ο πρωθυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται το αρνητικό κλίμα των ημερών να επηρεάσει την κυβέρνηση και να καταφύγει "στην εύκολη διέξοδο των αναβολών και των μεταθέσεων του χρόνου των κρίσιμων αποφάσεων". Αντίθετα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της και δεν πρόκειται να αδρανήσει. "Δεν πρόκειται, είπε, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να περισπαστούν στο έργο τους και στις πρωτοβουλίες τους από τις συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων". Αναφερόμενος στο "νοσηρό κλίμα που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή" προσπάθησε να πείσει ότι "αυτές οι διαμάχες συμφερόντων δεν αφορούν την κυβέρνησή μας" (! ).

Ταυτόχρονα όμως δε δίστασε, χάρη κατανάλωσης, να εμφανιστεί ως αντίπαλος της "νέας εξουσίας" των διαπλεκομένων συμφερόντων και υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων. Ζήτησε παράλληλα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν, επειδή μόνο ένα ισχυρό κόμμα μπορεί να αντισταθεί απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της εξουσίας στο κυβερνών κόμμα απέφυγε να πάρει ευθέως θέση αλλά αποκάλυψε με έμμεσο τρόπο τις προθέσεις του να γίνει κυρίαρχος και στο κόμμα. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι, ούτε μπορεί να μεταβληθεί σε ομοσπονδία διαφορετικών ρευμάτων και θέσεων. Η συλλογικότητα δε σημαίνει κατανομή αξιωμάτων με κλειδάριθμους". Στο ίδιο μήκος κύματος επανέλαβε τα περί καθαρών και αποφασιστικών λύσεων στο συνέδριο, οι οποίες θα ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο λαό.

Δε δίστασε να αναφερθεί στον Α. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας τη ρήση του ότι "η μεταπαπανδρεϊκή εποχή δε θα είναι μεταπασοκική εποχή", με σκοπό να περιγράψει τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή όπως αυτός τη θέλει.

Διαμάχη για τον αντιπρόεδρο

Ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,αφού μετέφερε μήνυμα αγωνίας και πίστης του Α. Παπανδρέου στην ενότητα και την προοπτική της παράταξης, παρουσίασε τις βασικές αλλαγές που προτείνονται από το ΕΓ για το καταστατικό. Η πρώτη αλλαγή αφορά τις αρμοδιότητες του προέδρου και του αντιπροέδρου. "Ο πρόεδρος του κινήματος ασκεί την πολιτική στα πλαίσια των αποφάσεων του συνεδρίου και της ΚΕ" ενώ ο αντιπρόεδρος "συνεργάζεται με τον πρόεδρο και τον αναπληρώνει απόντα ή κωλυόμενο σε κάθε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη οριστικής αντικατάστασης του προέδρου, τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος μέχρι τη σύγκληση του συνεδρίου για την εκλογή προέδρου".

Στην απόφαση του ΕΓ επιτέθηκαν οι στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη. Ο Θ. Τσουκάτος διαπίστωσε κενό εξουσίας από την ασθένεια του Α. Παπανδρέου και στη βάση αυτή ζήτησε να θεσμοθετηθεί μια θέση "αντ' αυτού", την οποία όποιος καταλάβει θα είναι ο διάδοχός του. Ο γραμματέας του Υπουργικού ΣυμβούλιουΤ. Μαντέλης έθεσε ευθέως τα καυτά ερωτήματα: "ποιος θα είναι επικεφαλής της ΚΟ, ποιος επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού, σε ποιον θα αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;". Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο Κ. Σκανδαλίδης λέγοντας ότι ο αντιπρόεδρος αναπληρώνει πλήρως τον πρόεδρο και είναι ισχυρός.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ