Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενταση πριν τις συνομιλίες

Με τεχνητή ένταση στο Αιγαίο στρώνεται το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Μέσα στο κλίμα της - τεχνητής - έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο, Αθήνα και Αγκυρα προετοιμάζονται για τις σημαντικές συναντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, με στόχο την οργάνωση της συζήτησης μεταξύ Πάγκαλου και Γκιονενσάι, που θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα στο Βερολίνο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Στις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη, θα τεθούν τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στα μικρασιατικά παράλια, των χωρικών υδάτων, των νησίδων και των βράχων. Κατά τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός των συνομιλιών θα είναι να προσδιοριστεί η "γκρίζα ζώνη" στο Αιγαίο και να αναζητηθεί ικανοποιητική συμφωνία για τις δύο χώρες.

Αντιδρώντας η ΝΔ, με ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν υπάρχει τέτοια ατζέντα συζήτησης και να δηλώσει πως δεν πρόκειται να συζητήσει αυτά τα θέματα. Ανταπαντώντας ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εμπιστεύεται περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, από τη Βόννη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, μίλησε για "πρόβλημα βράχων" στο Αιγαίο. "Εχουμε, είπε, πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, προβλήματα στο Αιγαίο, τα νησιά, τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, το πρόβλημα της μειονότητας και τώρα έχουμε και το πρόβλημα των βράχων".

Για τον Μ. Γιλμάζ, "υπάρχουν, όπως είπε στις δηλώσεις, δύο τρόποι για να λυθούν τα προβλήματα αυτά, είτε με διαπραγματεύσεις είτε με πόλεμο, αλλά η δεύτερη λύση δεν οδηγεί πουθενά".

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκληση της χώρας του προς την Ελλάδα για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος αν δεν αποδώσει, μπορεί να καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης. Πάντως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτιμά πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ουσιαστικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ