Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
"Αγανάκτηση" Εβερτ

Μέχρι και ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ΜΜΕ δεν πάει άλλο. Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επερώτησης του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και υπογράμμισε ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες των ΜΜΕ "υπό τη μορφή εργολάβων αδιαφορούν αν η εφημερίδα τους έχει κέρδη ή ζημιές, διότι αυτό το οποίο κατ' εξοχήν τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν μια εργολαβία πολλαπλάσια από οποιοδήποτε κέρδος μπορεί να τους προσφέρει η εφημερίδα". Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ ονομάτισε εκδότες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση - ζητώντας της να σταματήσει να δηλώνει άγνοια της κατάστασης - τόνισε: "Δεν ξέρετε ότι ο κ. Μπόμπολας είναι εργολάβος και εκδότης; Δεν ξέρετε ότι ο κ. Σαραντόπουλος είναι μέτοχος σε εφημερίδα και, ταυτόχρονα, είναι και εργολάβος; Δεν ξέρετε ότι στο ΦΛΑΣ βρίσκεται ο κ. Κόκαλης; Δεν ξέρετε ότι στο ΚΕΡΔΟΣ βρίσκεται ο κ. Λιακουνάκος; Δεν ξέρετε ότι στο ΣΤΑΡ βρίσκεται ο κ. Βαρδινογιάννης;". Ακόμη, ο Μ. Εβερτ έκανε λόγο και για κάποιες εταιρίες (προφανώς μαϊμούδες) με έδρα τον Παναμά, οι οποίες, όπως είπε, έχουν δανειοδοτήσει με 3 και 4 δισ. δρχ. επιχειρήσεις στο χώρο του Τύπου. Αναρωτήθηκε βέβαια ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρίες, αλλά φωτογράφισε με όσα είπε τον εκδότη Χ. Τεγόπουλο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματός του - και τη δικιά του βεβαίως - στο παρελθόν όσον αφορά τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, λέγοντας: "Πίστευα ειλικρινά ότι θα ανοίξουμε την πολυφωνία. Πίστευα ότι θα αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία. Σας μιλώ ειλικρινά ότι, εάν εκείνη την εποχή ήξερα ότι θα καταντούσαμε εδώ που φτάσαμε, θα το είχα σκεφτεί δεύτερη φορά. Δε μετανιώνω, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνει ο ένας τον άλλον, να αναζητεί ευθύνες το ένα κόμμα από το άλλο, να αναγνωρίζουμε όλοι σ' αυτή την αίθουσα ότι ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι τα κόμματα καθοδηγούνται και υποκινούνται και να λέμε πως αν δε δοθεί η άλφα ή η βήτα εργολαβία, θα πέσει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ότι έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ".

Τέλος, ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι αποδέχεται τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα ΜΜΕ - που θυμίζουμε ότι είναι πρόταση του ΚΚΕ η οποία διατυπώθηκε πριν ένα μήνα, περίπου, στη Βουλή δηλώνοντας ότι θα συμμετέχει και ο ίδιος. "Συστήστε - είπε προς τον πρόεδρο του Σώματος, Α. Κακλαμάνη - μια διακομματική επιτροπή, να βάλουμε μαχαίρι στην υπόθεση αυτή. Εγώ δεν μπορώ να δέχομαι βουλευτές να τους λένε ανέντιμους, σε καμιά περίπτωση. Και να σιωπούμε γιατί φοβούμαστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Μέχρι εδώ ήταν και δεν πάει παρέκει! Και αυτό να το καταλάβουν όλοι οι εκδότες, όπου κι αν βρίσκονται".

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ λειτουργεί, παραδέχτηκε ότι βεβαίως προβλήματα υπάρχουν με τα ΜΜΕ και πως όλοι στην αίθουσα της Βουλής είναι σύμμαχοι για την αντιμετώπισή τους. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Κάλεσε δε τους πάντες να προτείνουν λύσεις, να δώσουν από κοινού τη μάχη και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα Εβερτ - Μπόμπολα (2001-02-14 00:00:00.0)
"Πολιορκητικός κριός" του Κ. Σημίτη (1998-06-23 00:00:00.0)
Επικοινωνιακές "λύσεις" (1997-11-04 00:00:00.0)
Το "άδοξο" τέλος του θεάτρου Εβερτ (1996-06-08 00:00:00.0)
Εκ των υστέρων αυτοκριτική για την ασυδοσία των ΜΜΕ (1996-03-15 00:00:00.0)
Αξιωματική ...κυβέρνηση (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ