Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμορφώνει και καθηγητές τώρα ο Λαμπράκης

Με πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησε χτες στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα επιμόρφωσης καθηγητών για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την παραχώρηση της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη

Την άνευ όρων παράδοση της εκπαίδευσης στον μεγαλοεκδότη - μεγαλοεπιχειρηματία Χρ. Λαμπράκη, εξήγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου στην εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση του "Επιμορφωτικού Διήμερου" για καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, σε συνεργασία (! ) με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του υπουργείου Παιδείας.

Στο διήμερο που έχει στόχο "την επιμόρφωση" των καθηγητών στη χρήση "των νέων μέσων στην εκπαίδευση" παίρνουν μέρος 165 καθηγητές από 54 σχολεία - πιλότους, στα οποία θα ενταχθούν τα νέα μέσα διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό σε βιντεοκασέτες και δύο εκπαιδευτικά CD ROM που έχουν φτιαχτεί από το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Το πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανάγκες 20 σχολείων και από το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη με δικούς του (; ) πόρους για τα υπόλοιπα 34.

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, για άλλη μια φορά, δεν άφησε κανένα περιθώριο. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη σημασία που αποδίδει το υπουργείο Παιδείας στη συνεργασία με φορείς όπως το ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη (σ. σ για την ακρίβεια, μόνο με το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη), όπου ειδικεύονται στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Επλεξε το εγκώμιο στο συγκεκριμένο Ιδρυμα, τονίζοντας ότι "η συνεργασία αυτή έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν είναι συστηματική, όπως στην προκείμενη περίπτωση που τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύχθηκαν από το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. " Ετσι, ένιωσε ευτυχής να παραβρίσκεται στην πανηγυρική έναρξη του Διήμερου Επιμόρφωσης καθηγητών της δημόσιας εκπαίδευσης το οποίο διοργανώθηκε από ένα ιδιωτικό ίδρυμα, στο πρόγραμμα του οποίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εμφανίζεται ως "συνεργάτης", ενώ το πρώτο "μάθημα" που έγινε χτες στους καθηγητές είχε τον εύγλωττο τίτλο "το πρόγραμμα του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: σχεδιασμός και αξιολόγηση" (... )

Στη χτεσινή φιέστα έναρξης του διημέρου παρουσιάστηκε όλο το... "εκπαιδευτικό έργο" του Ιδρύματος, (cd - rom, πρόγραμμα της "εξ αποστάσεως επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών" και τα βιντεομαθήματα). Το μόνο που παρέλειψαν να αναφέρουν και ο υπουργός Παιδείας και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος ήταν το κόστος των προγραμμάτων, αλλά και ο καταμερισμός του κόστους μεταξύ κράτους και Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στη συνέντευξη που παραχώρησε για να καταγγείλει το "Διεθνές Απολυτήριο", καταδίκασε τις παραχωρήσεις πολύ σημαντικών τομέων της εκπαίδευσης στο Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Κατήγγειλε ότι "το υπουργείο Παιδείας στρώνει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών", τονίζοντας ακόμη ότι ο πολύ σημαντικός τομέας της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών "δεν μπορεί να παρέχεται από το Ιδρυμα Λαμπράκη ή από οποιονδήποτε άλλον ιδιωτικό οργανισμό. "

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό, εμφανιζόμενος ως ευεργέτης, ο μεγαλοεκδότης επιχειρεί συστηματικά να εισχωρήσει στην εκπαίδευση, αναλαμβάνοντας την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση του. Η προσπάθεια αυτή γίνεται όχι απλά με την ανοχή, αλλά με την πλήρη υποστήριξη, τόσο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όσο και των προηγούμενων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δραστηριότητες του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη έρχονται σε μια εποχή όπου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πλέον η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών παραδίδεται σταθερά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, που δεν έχει άλλο στόχο από τον έλεγχο του περιεχομένου της επιμόρφωσης και κατά συνέπεια των συνειδήσεων των εκπαιδευτικών και της παρουσίας τους στο σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ