Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατέθεσε χτες ο Χρ. Τζανακάκης

Αύριο συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών

Τετράωρη κατάθεση έδωσε χτες, τελικά, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφ. Τζανακάκης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλο,σχετικά με τη δήλωσή του "αν ανοίξω το στόμα μου πολλοί δε θα κοιμηθούν". Ο Χριστόφ. Τζανακάκης είχε κληθεί αρχικά τη Δευτέρα για να εξεταστεί ως μάρτυρας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που διατάχθηκε με σκοπό να διακριβωθούν τυχόν εξωδικαστικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της έρευνας του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά για την προμήθεια το 1994 ενός εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Στην κλήση αυτή, που ήταν τηλεφωνική, δεν ανταποκρίθηκε. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών του έστειλε, εν συνεχεία, με δικαστικό επιμελητή έγγραφη κλήση για σήμερα Τετάρτη το πρωί. Ομως, ο Χριστόφ. Τζανακάκης εμφανίστηκε χτες στις 11.30 το πρωί στο γραφείο του Α. Κανελλόπουλου, αφού κατόρθωσε, μέσω άλλης οδού, να αποφύγει τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Στην κατάθεσή του, που καταλαμβάνει 15 και πλέον δακτυλογραφημένες σελίδες, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και αξιολόγησε το υλικό της έρευνας Ζορμπά με νομικά επιχειρήματα. Τόνισε δε ότι δε ζήτησε τον περσινό Ιούνη τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών και την άσκηση ποινικής δίωξης, γιατί μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχε καμιά μαρτυρική κατάθεση, η οποία να επικαλείται συγκεκριμένα στοιχεία, που να δικαιολογούν αυτή η ενέργεια. Παράλληλα, εξέφρασε την πικρία του για τα δυσμενή σχόλια που γίνονται εις βάρος του, όσον αφορά το χειρισμό της υπόθεσης (είχε διατάξει τη συνέχιση της προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Εφετών Λ. Καράμπελα), λέγοντας ότι δε θα ήταν δυνατόν, μετά από τόσα χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, να αποφάσιζε τη συγκάλυψη μιας υπόθεσης.

Ο Χριστόφ. Τζανακάκης δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του. Προς το τέλος της αισθάνθηκε - όπως εξήγησε ο Α. Κανελλόπουλος στους δημοσιογράφους - αιφνίδια κόπωση και αδιαθεσία και αναγκαστικά τη διέκοψε. Ο ακριβής χρόνος συνέχισης της κατάθεσης Τζανακάκη θα προσδιοριστεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο Χριστοφ. Τζανακάκης αποχώρησε από το κτίριο της Εισαγγελίας υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του, η οποία ήταν παρούσα κατά την εξέτασή του με την ιδιότητα της δικηγόρου. Φαινόταν εξαντλημένος και στενοχωρημένος.

Η Ολομέλεια Εφετών

Στο μεταξύ, συγκαλείται αύριο το μεσημέρι η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης σχετικά με την υπόθεση των ψηφιακών, καθώς και την ανάθεση ή μη της κύριας ανάκρισης σε εφέτη - ειδικό ανακριτή. Το πιθανότερο είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα που εντόπισε στην έρευνά του ο εισαγγελέας Λ. Καράμπελας (απάτη κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία - δωροληψία, ψευδή βεβαίωση, απιστία σε βάρος του ΟΤΕ, παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία μάρτυρα) και να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη. Αυτό ενισχύεται από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν περιέλθει στα χέρια των εισαγγελικών αρχών στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στη Γερμανία που σχετίζονται με την υπόθεση. Τα εν λόγω στοιχεία συνέλεξε ο εισαγγελέας Ι. Διώτης,που εποπτεύει τις έρευνες για την τρομοκρατία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Γερμανία τον περασμένο Οχτώβρη. Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιόπιστη πηγή, "είναι ερευνητέο και το γεγονός πώς στήθηκε ο οικονομικός κολοσσός του Σωκρ. Κόκκαλη". Η δικαστική έρευνα, συνεπώς, που αναμένεται να ξεκινήσει, δε θα περιορίζεται μόνο στο θέμα των ψηφιακών και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αλλά ενδεχομένως θα έχει στο επίκεντρό της τον Σωκρ. Κόκκαλη και τις πολλαπλές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση Λινού για τις κατασχέσεις ΙΧ (2004-12-30 00:00:00.0)
Στην Εισαγγελία Εφετών η μήνυση κατά Κίσιγκερ (2003-03-19 00:00:00.0)
Εξετάζονται μάρτυρες για τα ψηφιακά (1996-06-20 00:00:00.0)
Προθεσμία μιας βδομάδας στον Σ.Κόκκαλη (1996-05-29 00:00:00.0)
Εφέτες θα ερευνήσουν την υπόθεση των ψηφιακών (1996-05-24 00:00:00.0)
Εισαγγελική έρευνα για το Καζίνο Αθηνών (1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ