Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ
Ούτε μισός προϋπολογισμός

Τριήμερη αναστολή της λειτουργίας της σχολής και σήμερα πορεία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του οδηγείται χρόνο με το χρόνο το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βόρειας Ελλάδας - γνωστό ως Σχολή Τυφλών - εξαιτίας της πολιτικής περικοπών, που ασκούν οι κυβερνήσεις στον τομέα της πρόνοιας, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή κατά 50% του προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι και το ΔΣ του Ιδρύματος, προχώρησαν από χτες σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας του, ενώ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη νομαρχία, διεκδικώντας την κάλυψη όλων των ανελαστικών δαπανών της Σχολής Τυφλών.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το ΔΣ του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος Γ. Αυδίκος,περιέγραψε το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Ιδρυμα, σημειώνοντας πως εγκρίθηκαν μόνο τα 160 εκατομ. από τα 360 του προϋπολογισμού, ενώ για την κάλυψη ίδιων αναγκών (μισθοδοσία - λειτουργικά έξοδα) την προηγούμενη χρονιά δαπανήθηκαν 250 εκατομ. Οπως είπε ο Γ. Αυδίκος "το ταμείο σήμερα είναι μηδενικό. Ζητάμε από την πολιτεία την οριστική θεσμική επίλυση του προβλήματος και την κάλυψη όλων των ανελαστικών δαπανών. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε το ΔΣ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις".

Το Ιδρυμα απασχολεί 72 εργαζόμενους από τους οποίους το 1/4 είναι τυφλοί. Περιθάλπει συνολικά 100 τρόφιμους ή εξωτερικούς ενδιαφερόμενους. Η σχολή παρέχει μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση στον τυφλό πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η έλλειψη κοινωνικού λειτουργού και 10 ακόμα υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων.

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Κατερίνα Μαρινάκη, είπε ότι "στις εγκαταστάσεις της σχολής στεγάζεται ειδικό Δημοτικό, γίνονται μαθήματα μουσικής, προγράμματα γυμναστικής, και φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά που πηγαίνουν στα Γυμνάσια και Λύκεια, και στους φοιτητές. Επίσης, λειτουργούν εργαστήρια και Συμβουλευτική Υπηρεσία για γονείς. Ολα αυτά βέβαια δε μας ικανοποιούν, όμως, το έργο μας εξαρτάται άμεσα από τις δαπάνες που μας χορηγεί η πολιτεία. Μέχρι πέρσι λειτουργούσε και Τμήμα Τηλεφωνικής, το οποίο τώρα λειτουργεί στα πλαίσια μιας Αστικής Εταιρίας".

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γεωργία Κουλιάλη αναφέρθηκε στην επίμονη άρνηση της πολιτείας να μετατρέψει το ίδρυμα από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της προς την κοινότητα των τυφλών. "Προκαλούμε την πολιτεία να μας πει πώς θέλει να λειτουργεί το μοναδικό Ιδρυμα που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα για τυφλούς. Αφού η ίδια η πολιτεία μέσω της νομαρχίας διορίζει το ΔΣ να δώσει και τα ανάλογα κονδύλια. Και να μην φτάνουμε στο σημείο οι γονείς και οι εργαζόμενοι να αναρωτιούνται, αν θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο".

Σε ό,τι αφορά την Αστική Εταιρεία, που συστήθηκε από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το Φάρο Τυφλών και το Εθνικό Κέντρο Κινητικότητας και Προσανατολισμού για την κατάρτιση των τυφλών, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως η λειτουργία της θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Σχολής και την πιθανή μετατροπή της σε προνοιακό άσυλο. Ηδη το τμήμα τηλεφωνικής λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής και με το ίδιο προσωπικό, όμως η Εταιρεία έχει εισπράξει το ποσό των 70 εκατομ. το οποίο αφαιρέθηκε από το Ιδρυμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ