Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρωσε τις αποκαλύψεις της η Χρ. Γιαταγάνα

Καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η πρώην εισαγγελέας Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα,που είχε καταγγείλει με μήνυσή της τους δικαστές που απελευθέρωσαν παράνομα το 1986 τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών Σαϊτ Σαμπάν και είχε κάνει αποκαλύψεις για τα ύποπτα κυκλώματα των φυλακών και τις άθλιες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στις φυλακές Επταπυργίου.

Συγκεκριμένα, της επιβλήθηκε ποινή 18μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, 300.000 δρχ. πρόστιμο και στέρησης των πολιτικών της δικαιωμάτων για δύο χρόνια για τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της εξύβρισης και της ψευδορκίας. Η πρώην εισαγγελέας είχε μηνύσει τους δικαστές Αθανάσιο Νατσιόπουλο, Βασιλική Μπούρα και Μαρία Βασματζή πως άφησαν ελεύθερο τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 24 χρόνων γιατί θεώρησαν πως είχε εκτίσει ποινή 19 ετών, ενώ ήταν στη φυλακή μόνο 19 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μήνυση της Γιαταγάνα, ακολούθησε έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Φλούδα σχετικά με το αποτέλεσμα των δικών που αφορούσαν εμπόριο ναρκωτικών και σύμφωνα με αυτήν οι 9 στις 10 υποθέσεις παρουσίαζαν ελλείψεις. Τελικά η μήνυσή της τέθηκε στο αρχείο, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που άφησε ελεύθερο τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών, κατέθεσε μήνυση εναντίον της.

Στη χτεσινή δίκη τόσο ο Α. Νατσιόπουλος, όσο και οι άλλοι δύο δικαστές υποστήριξαν πως έγινε λάθος και η απελευθέρωση του Σαμπάν δεν είχε δόλο, αλλά στηρίχτηκε σε ένα δικαστικό έγγραφο, το οποίο όμως μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Η πρώην εισαγγελέας δικάστηκε χωρίς δικηγόρο υπεράσπισης, καθώς μία μέρα πριν τη δίκη ο συνήγορός της δήλωσε "κώλυμα", ενώ η ίδια αρνήθηκε να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες κατηγορίας, θεωρώντας προσβλητική και εχθρική τη στάση τους. Μάλιστα η Β. Μπούρα κατηγόρησε την πρώην εισαγγελέα πως έδειξε υπερβολικό ζήλο για την υπόθεση και πως δεν μπορεί όλοι οι δικαστικοί να είναι επίορκοι και αυτή καθαρή. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι καταθέσεις των άλλων μαρτύρων κατηγορίας, που υποστήριξαν πως η Γιαταγάνα για λόγους αυτοπροβολής πρόσβαλε το κύρος των δικαστών.

Στην απολογία της η Χ. Γιαταγάνα τόνισε πως τα γεγονότα την έχουν δικαιώσει, καθώς όπως αποδείχτηκε και από την Ιντερπόλ ο Σαμπάν ανήκει σε κύκλωμα που διοχετεύει το 80%-90% των ναρκωτικών που διακινούνται στα Βαλκάνια. Μετά τη δίκη δήλωσε ότι η δική της μήνυση μπήκε στο αρχείο, αλλά η ίδια καταδικάστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ