Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος

Αντί να πάρει θέση επί της ουσίας του προβλήματος, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στέκεται στο γεγονός ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται σε τυπικούς λόγους

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία αναγνωρίζεται δίπλωμα που αποκτήθηκε με δύο χρόνια σπουδές σε ιδιωτικό "κολέγιο" και άλλα δύο σε "πανεπιστήμιο" του εξωτερικού ως ισότιμο με αυτά που απονέμονται από τα ελληνικά ΑΕΙ, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή δεν απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση. Σε ερώτηση αν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν έκαναν "ειδικότερη μνεία", γιατί το σκεπτικό της απόφασης δεν αναφέρεται επί της ουσίας του ζητήματος, αλλά σε ένα διοικητικό, εσωτερικό θέμα του ΔΙΚΑΤΣΑ. Επανέλαβε δε ότι έτσι παραμένει η παλιά απόφαση του ΣτΕ, που δεν αναγνωρίζει τις σπουδές στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, δεν πήρε θέση απέναντι στην ουσία του ζητήματος, που είναι το άνοιγμα του δρόμου για λειτουργία στη χώρα μας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα κάθε λογής Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ως "κοινωνικό φαινόμενο που ουσιαστικά έχει σχέση με τη ζήτηση από γονείς και παιδιά για τριτοβάθμια εκπαίδευση", ενώ επανέλαβε την ανάγκη η πολιτεία να απαντήσει στη ζήτηση αυτή (με αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, ίδρυση άλλων με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κλπ.).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, "με την απόφασή του το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε τότε, το ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ κακώς επελήφθη του θέματος της αναγνώρισης πτυχίου από το εξωτερικό. Το ΣτΕ έκρινε ότι με την τότε ισχύουσα νομοθεσία η αποκλειστική αρμοδιότητα για το θέμα αυτό ανήκε στην επιστημονική επιτροπή. Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά υπεύθυνο για την αναγνώριση τίτλων σπουδών ξένων πανεπιστημίων είναι του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ".

Τέλος, όσον αφορά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, με την ανακοίνωσή του ο υπουργός τον "καρφώνει" ότι πίσω από την αντίδρασή του κρύβεται η σφοδρή επιθυμία του να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχή φορά πρύτανης. "Το υπουργείο δεν ενέδωσε στις πιέσεις που δέχτηκε για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που επιτρέπει μόνο δύο θητείες, πράξη που θα ισοδυναμούσε με εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και όχι αντιμετώπιση ουσιαστικών ζητημάτων των πανεπιστημίων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Γραμματικάκης είχε αναφέρει ότι "όταν το υπουργείο Παιδείας εμφανίζει αυτή την απραξία, τότε νομοθετεί το ΣτΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει μια φοβερή σύγχυση ως προς το τι θέλει να κάνει. Κανένας πια δεν ξέρει τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού Παιδείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ