Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ"
Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις

Αλλη μια απόφαση εκδόθηκε χτες για τα αντικειμενικά κριτήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ εκκρεμεί σωρεία υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμόν 5930/1996 απόφασή του, έκρινε ότι είναι συνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου 2214/94 για τους γιατρούς. Πριν λίγες μέρες, το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε παρόμοιες αποφάσεις για εμπόρους.

Αντίθετα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πρόσφατα, με άλλες αποφάσεις του, έκρινε ότι ο νόμος για τα αντικειμενικά κριτήρια είναι αντισυνταγματικός. Ετσι, επιτείνεται το "αλαλούμ" για τα αντικειμενικά κριτήρια και η αγωνία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, προσέφυγε γιατρός (μαιευτήρας - γυναικολόγος) και ζητούσε να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος από τη ΔΟΥ Α Αθηνών για το οικονομικό έτος 1995, ύψους 6.813.612 δραχμών. Ο γιατρός είχε δηλώσει εισόδημα 1.394.695 δραχμών.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του γιατρού και έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 2214/94 και ότι το προσδιοριζόμενο εισόδημα από τα αντικειμενικά κριτήρια μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια μόνο για λόγους ανωτέρας βίας ή για λόγους που αναφέρονται στην προσωπική κατάσταση του φορολογούμενου, όπως στρατιωτική θητεία, ασθένεια, φυλάκιση κλπ., με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η άσκηση του επαγγέλματος από τον ελεύθερο επαγγελματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ