Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οργή και αγανάκτηση για τη μεθόδευση

"Στο πόδι" ο Αυλώνας. Αναπάντητα τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε ανατροπή του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ

Οργή και αγανάκτηση, ικανή να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες - όσο και δικαιολογημένες - αντιδράσεις, έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αυλώνα η μεθόδευση της κυβέρνησης και της προσκείμενης σ' αυτήν ηγεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που τινάζοντας στον αέρα όλη τη μέχρι σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος του Συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιδιώκει να επιβάλει πέρα από κάθε επιστημονικό δεδομένο τη χωροθέτηση μίας χωματερής - ούτε καν Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων - στον Αυλώνα, σε θέση που είναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια πως δεν πληρεί ούτε καν στοιχειώδεις προϋποθέσεις καταλληλότητας για μία τέτοια χρήση. Η έκφραση που χρησιμοποιούσαν χτες αρκετοί από τους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Αυλώνας, είναι χαρακτηριστική: "Είμαστε έξαλλοι"! Το δημοτικό συμβούλιο συνήλθε χτες κεκλεισμένων των θυρών με μοναδικό ερώτημα το "ποιες θα είναι οι κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι απροκάλυπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης". Για ευνόητους λόγους οι ακριβείς αποφάσεις δεν ανακοινώθηκαν. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι την Παρασκευή στις 8 το πρωί καλούνται όλοι οι κάτοικοι σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αυλώνα και εκεί θα ανακοινωθούν ανά ομάδα κρούσης οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουν. Πριν από τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Δ. Κυριακού,με δηλώσεις του ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούτζου για το γεγονός ότι επέλεξε να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό του Συνδέσμου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κυβερνητικές επιδιώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ έδωσε προχτές εντολή στο μελετητικό γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου να συντάξει μέχρι αύριο (!) ειδική μελέτη για ένα νέο χώρο στον Αυλώνα, ένα χώρο εξαιρετικά μικρό σε έκταση που ήδη από τις προμελέτες του '92 είχε απορριφθεί. Το πόρισμα για το νέο χώρο δε θα περάσει καν για εξέταση από τους επιστήμονες της τεχνικής διεύθυνσης του ΕΣΔΚΝΑ και θα παραδοθεί κατ' ευθείαν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε αυτός να κάνει τη σχετική ανακοίνωση την ίδια μέρα.

Εφαρμόστε το σχεδιασμό

Η μεθόδευση πάντως δεν έχει πολλές ελπίδες να "περπατήσει" στη ζωή, καθώς, εκτός από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, ακόμα και αυτό το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά στην προχθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε απόφαση με την οποία ορίζει ότι θα εφαρμοστεί ο υπάρχων σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ. Μάλιστα μετά από πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" το Νομαρχιακό Συμβούλιο συγκεκριμενοποίησε την απόφαση, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας. Η απόφαση, σύμφωνα και με την πρόταση που κατέθεσε ο Σπ. Χαλβατζής, προβλέπει: Τη σύσταση επιτροπής όλων των νομαρχών της Αττικής που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης. Την αναγνώριση, από τη Νομαρχία, του ΕΣΔΚΝΑ ως μόνου αρμόδιου φορέα για το σχεδιασμό και υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την απαίτηση να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ για επέκταση της ανακύκλωσης στην πηγή, επέκταση και ολοκλήρωση του συστήματος μηχανικής αποκομιδής, κατασκευή έξι σταθμών μεταφόρτωσης και τριών ΟΕΔΑ με ταυτόχρονη κατασκευή εργοστασίων ανακύκλωσης στους ίδιους χώρους, εκ των οποίων μία στα Ανω Λιόσια, μία στη Βορειοανατολική Αττική και μία στη Νότια - Νοτιανατολική Αττική. Την έναρξη ταυτόχρονα των εργασιών κατασκευής των τριών ΟΕΔΑ. Την επαναβεβαίωση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα τα αναγκαία κονδύλια.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση, επέλεξε και χτες να τηρήσει επισήμως σιγήν ιχθύος. Αυτό, βέβαια, δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να απαντήσει αργά ή γρήγορα σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που όλο και πιο πιεστικά διατυπώνονται, σχετικά με τη στάση που τηρεί και τις επιλογές της. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά τις αντιφάσεις που περιέχονται στη θέση που διατυπώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ περί μη εξαγωγής των απορριμμάτων της Αττικής. Μία θέση που ενώ βγάζει εκτός χωροθέτησης τις θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2" (σ.σ. είναι οι θέσεις που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη που έχουν κάνει διάφορες επιστημονικές ομάδες) αφήνει αναπάντητο το ερώτημα που έθεσε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Σπ. Χαλβατζής: "Γιατί, πχ, λέει όχι ο ΥΠΕΧΩΔΕ στην εξαγωγή του 30% των οικιακών απορριμμάτων της Αττικής, αλλά λέει ναι στην εξαγωγή του 100% των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων; Γιατί λέει όχι στην εξαγωγή από νομό σε άλλο νομό και λέει ναι στην εξαγωγή από νομαρχία σε άλλη νομαρχία;".Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ σημείωσε, σε σχέση με τη φιλολογία που αναπτύσσεται, ότι δήθεν η κάθε νομαρχία πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί τα σκουπίδια εντός των ορίων της, ένα ιστορικό παράδοξο: "Πριν από 20 μήνες, είπε, το Μαρούσι, η Αγ. Παρασκευή, το Χαλάνδρι, ανήκαν στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Σήμερα βρίσκονται στα όρια της Νομαρχίας Αθήνας. Τι άλλαξε στην πράξη;". Σε ό,τι αφορά, επίσης, τα περί "εξαγωγής απορριμμάτων" ο επικεφαλής της ΝΑΣ υπενθύμισε ότι "στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα αποφασίστηκε να γίνει ενιαία χωματερή. Η συζήτηση που γίνεται στη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται σε μία περιοχή του Νομού Κοζάνης στην οποία θα εναποτίθενται τα απορρίμματα των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν μπορεί, κατέληξε, να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά". "Θεωρούμε, συμπλήρωσε, ότι είναι αναγκαίο να εκπονηθεί σε επίπεδο χώρας ένας γενικός εθνικός σχεδιασμός με στρατηγικούς στόχους και άξονες αυτούς που επανειλημμένα έχουν διατυπώσει οι πιο βασικοί και έγκυροι φορείς".

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος το κρατά η κυβέρνηση και προς αυτήν εν τέλει πρέπει να στραφούν κατά κύριο λόγο οι αντιδράσεις.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ