Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
52 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Μυριόστομη καταδίκη της πυρηνικής τρομοκρατίας

Πλήθος κόσμου χτες στο Βράχο της Ακρόπολης, με πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ, τίμησε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Απαίτησαν να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές, να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ

Μυριόστομη και βροντερή ακούστηκε χτες αργά το απόγευμα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης - αιώνιου σύμβολου πολιτισμού - η φωνή "ποτέ πια πόλεμος ποτέ πια Χιροσίμα, ποτέ πια Ναγκασάκι", "κατάρα στον ιμπεριαλισμό και την πυρηνική τρομοκρατία"!

Πενήντα δύο χρόνια μετά καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, κάτω από το "αιώνιο φως" της Ακρόπολης των Αθηνών, επαναβεβαίωσαν την απόφαση του φιλειρηνικού κινήματος για αγώνα μέχρι να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά και να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές που ξανάρχισαν λίγες μέρες πριν, στις 2 Ιούλη, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές.

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα εγκλήματα κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που είναι τα μεγαλύτερα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μετά από το ολοκαύτωμα εναντίον των Εβραίων από τους ναζί", άρχισε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και Επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας.Τιμή στα θύματα, τόνισε, σημαίνει να αγωνιζόμαστε να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα, παλιά και νέα όπου κι αν βρίσκονται, αλλά κι εκείνα που κατασκευάζονται, τώρα και στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, παρά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, συνεχίζουν τις πυρηνικές δοκιμές και τώρα. Θέλουν να φτιάξουν νέα πυρηνικά κατάλληλα για τοπικούς πολέμους. Γιατί, τώρα, χρειάζονται διηπειρωτικούς πυραύλους και θέλουν κατάλληλους για τοπικούς πυρηνικούς πολέμους, ίσως για τη Λιβύη, το Ιράκ, ή και την Κούβα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να εφησυχάζουμε και να μένουμε αδιάφοροι όταν κατασκευάζονται νέα πυρηνικά κι όταν αποθηκεύονται εδώ, τέτοια όπλα, υπογράμμισε ο ομιλητής.

Μεθοδεύσεις επικίνδυνες

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτη - Ντεμιρέλ) και στους στόχους των Αμερικανών που την ετοίμασαν επισήμανε: Οι στόχοι τους αποκαλύπτονται την επόμενη μέρα, όταν δηλώνεται ότι, τώρα, το Κογκρέσο μπορεί να παραδώσει τις φρεγάτες στην Τουρκία και άλλα παρόμοια όπλα στην Ελλάδα! Κατήγγειλε ακόμα πως οι Αμερικανοί μεθοδεύουν νέα σύμφωνα Ντέιτον που θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Ενώ σχετικά με το ΝΑΤΟ είπε ότι με τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης έχουν στόχο να επιβάλουν σ' όλους τους λαούς του κόσμου την υποταγή.

Καταγγέλλουμε την πυρηνική τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού και δηλώνουμε ότι θα είμαστε εδώ, στον αγώνα, μέχρι να υποχρεώσουμε τις δυνάμεις που έχουν πυρηνικά όπλα να τα καταστρέψουν και να περιορίσουν και όλα τα όπλα, συμβατικά κλπ.,κατέληξε ο Ε. Μαχαίρας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Μαρία Σωτηροπούλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και χημικής απειλής. Κατάγγειλε τις νέες πυρηνικές δοκιμές των Αμερικανών, επισημαίνοντας πως το ΝΑΤΟ συνεχίζει σήμερα να διευρύνεται "καταβροχθίζοντας" την Ανατολική Ευρώπη, ενώ υποκρίνονται πως είναι, τάχα, αμυντικός οργανισμός. Προφανώς κατά των εξωγήινων, είπε ειρωνικά.

Εντονες ήταν οι επευφημίες των συγκεντρωμένων, όταν η ομιλήτρια ανακοίνωσε στη συγκέντρωση πως Τούρκοι και Ελληνες γιατροί, των αντίστοιχων κλάδων της IPPNW στις δύο χώρες, σύνταξαν και επέδωσαν, ταυτόχρονα, ψήφισμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αγκυρα και την Αθήνα. Το ψήφισμα καταδικάζει τις νέες πυρηνικές δοκιμές. Γιατί, όπως είπε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα, μέχρις ότου διαλυθούν όλα τα πεδία πυρηνικών δοκιμών, μέχρις ότου κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο, μέχρι να καταστραφούν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Στη συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα και διαμαρτυρίας κατά του εγκλήματος των Αμερικανών, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ του Κόμματος και βουλευτή και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΠΕΑΕΑ, της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, ο πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας Κ. Ανδρεάκος,αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Β. Νικολαϊδου πρώην Δήμαρχος Νίκαιας, ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γ. Λάππας, αντιπροσωπεία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου, ο Σ. Σερμακέζης ταξίαρχος εν αποστρατεία αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, ο Θ. Γεράνιος,καθηγητής Πανεπιστημίου, η ηθοποιός Αλέκα Παϊζη, η οποία και απάγγειλε στίχους από την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα.

Στο τέλος της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πυρηνικού ολέθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ