Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

ΤΟΚΙΟ.-

Την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων ζήτησε, μια ακόμη φορά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρου Χασιμότο,με αφορμή την 52η επέτειο από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Για τη θλιβερή επέτειο και στη μνήμη των θυμάτων του ατομικού βομβαρδισμού, που έγινε το πρωί της 6 Αυγούστου 1945 στο κέντρο της Χιροσίμα, πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση μνήμης με τη συμμετοχή 45.000 ανθρώπων.

"Θα καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και πολέμους", υποσχέθηκε ο Χασιμότο κατά την ομιλία του στο Πάρκο της Ειρήνης, στο ακριβές σημείο, που στις 08.15 τοπική ώρα της αποφράδας εκείνης μέρας η ατομική βόμβα ερρίφθη από το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β - 29, με το παράνομα "Ενολα Γκέι".

Ο δήμαρχος της πόλης, Τακάσι Χιραόκα,ζήτησε επίσης την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, υπέρ της οποίας δεν έχουν σταματήσει να μάχονται, όλα τα χρόνια, οι διοικούντες την πόλη, σε συνδυασμό και με την πόλη του Ναγκασάκι, που και εκείνη με τη σειρά της δέχτηκε τη δεύτερη βόμβα υδρογόνου στις 9 Αυγούστου 1945.

Τα θύματα της βόμβας, που είτε βρήκαν τον θάνατο ακαριαία ή ξεψύχησαν τους επόμενους μήνες από την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια ανέρχονται σε 140.000 νεκρούς.

Το συγκεντρωμένο πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν ήχησε η Καμπάνα της Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ