Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αναμένεται το αντίκρισμα των υποσχέσεων

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η επίσκεψη στα Τίρανα του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από έξι υπουργούς με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Οι Ελληνες υπουργοί και βουλευτές συναντήθηκαν αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, ενώ κατόπιν η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Φάτος Νάνο. Επίσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρ. Μεϊντάνι, τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα. Λίγο πριν ολοκληρώσει τις επαφές του ο Θ. Πάγκαλος συνάντησε ομάδα βουλευτών του ΚΕΑΔ.

Ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αλβανία κρίνονται τα δύο πρωτόκολλα συνεργασίας, που υπογράφτηκαν για την εποχική απασχόληση αφ' ενός και για θέματα αμυντικής συνεργασίας αφ' ετέρου.

Με το πρωτόκολλο για θέση σε ισχύ της συμφωνίας για την εποχική απασχόληση συγκεκριμενοποιείται το διάστημα παραμονής των Αλβανών εργατών στην Ελλάδα και νομιμοποιείται η εργασία τους, πιθανότατα για ένα διάστημα εννέα μηνών. Μέσα από τη διαδικασία της ασφάλισης των Αλβανών θα μπορούν πλέον οι ελληνικές αρχές να ελέγχουν αυτούς που έρχονται στη χώρα για να δουλέψουν, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διωκτικές αρχές θα καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από εγκληματικά στοιχεία, οι οποίοι έχουν αποδράσει από τις αλβανικές φυλακές. Η καταγραφή των Αλβανών λαθρομεταναστών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 μήνες, ενώ το αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμφώνησε να δώσει στο αντίστοιχο ελληνικό ονόματα κακοποιών που πιθανότατα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη και υπουργού Αμυνας Α. Μπροκάι ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στην αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Το κείμενο που υπογράφτηκε προβλέπει την εγκατάσταση πέντε Ελλήνων αξιωματικών στα Τίρανα και την υποστήριξή τους από ένα λόχο, ο οποίος πιθανότατα θα παραμείνει στη γείτονα χώρα από την υπάρχουσα δύναμη. Η ελληνική στρατιωτική αποστολή στην Αλβανία θα ενταχθεί σε πολυεθνική αποστολή συμβούλων ανασυγκρότησης του αλβανικού στρατού.

Οσο αφορά την οικονομική βοήθεια, διευκρινίστηκε από ελληνικής πλευράς ότι μόνο τα δυο δισεκατομμύρια δραχμές θα δοθούν αμέσως και θα αποτελούν την εγγύηση για τις διαθέσεις της Ελλάδας ότι θα δώσει και τα υπόλοιπα 18 δισ. δρχ. με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δραχμών θα δίνεται σταδιακά και πάντα αφού υποβάλλεται μελέτη από το αντίστοιχο αλβανικό υπουργείο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας των επαφών από τον Ελληνα και τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, ο Π. Μίλο δήλωσε ότι "ένας νέος δρόμος ανοίγεται πλέον στις σχέσεις των δυο χωρών και όσο πιο σύντομα υλοποιηθούν οι συμφωνίες με την Ελλάδα τόσο πιο κοντά θα βρεθεί σε ένα καλύτερο μέλλον ο αλβανικός λαός". Λίγο νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι η δέσμευση Π. Μίλο για καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη προσέγγιση και κατανόηση των δυο λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ